close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Niet open doen voor vreemde mannen

Wie heet er nou Dup? Nou Dup, die heet Dup. Hij woont in een flat en als hij op een dag geen zin heeft om met zijn moeder mee te gaan naar oma is hij alleen thuis. Zolang hij maar niet open doet voor vreemde mannen, is er niks aan de hand. Probleem van Dup is dat hij deze dag een paar keer de deur wel opent voor vreemde mannen. Hij gaat eerst zelf naar beneden om de post te halen en ziet een opvallende man met een staart, waarna zijn avontuur begint. De man met de staart en de ‘flatgek’ hebben niet veel goeds in de zin, dat heeft Dup goed aangevoeld.

Toevallig komt meteropnemer Frans langs waardoor Dup iets minder bang is. Hij voert hem bier en appelflappen zodat de bezoeker zo lang mogelijk blijft. Frans is meteen dol op Dup wat met zijn eigen situatie te maken heeft. Een wat overdreven sentimentele noot in dit prettige boekje dat gemakkelijk leest.

Dup is naief en dapper tegelijk. Hij is geen held, al is zijn optreden best stoer te noemen, maar gewoon bang en nieuwsgierig en voor veel kinderen een identificatiefiguur. Want wie doet er niet graag iets stiekems? Joosen beschrijft die mengeling mix van opwinding en schuldgevoel heel treffend. Het is een spannend avontuurtje, ook niet veel meer dan dat.  De tekeningen van Milja Praagman zijn sobere schetsen die net even iets extra’s bijdragen aan de spanning.

Titel Boek:

Dup vangt een staart

Auteur:

Henk Joosen

Illustrator:

Milja Praagman

Kaft:
Tags : jeugdboekKinderboek