close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Niet verantwoordelijk voor de daden van je voorouders

Het blijft een dankbare bron voor veel auteurs van jeugdboeken: de Tweede Wereldoorlog. Vaak vermoeiend en niet zelden wordt het wiel opnieuw uitgevonden. Boeken waarin het thema met een originele insteek wordt gebracht, zijn dan ook meer dan welkom. Beatrijs Nolet brengt in Anna´s oorlog de gebeurtenissen uit die tijd naar vandaag . Ze schetst een portret van Anna die familiegeheimen ontrafelt maar door diezelfde familie klein en onwetend wordt gehouden.

Natuurlijk legt ze daar niet bij neer en gaat ze op onderzoek uit. Anna woont met haar ouders op een woonboot tegenover haar oma en overgrootmoeder. Als Borre op de boot naast hen komt wonen, merkt Anna aan de reacties van haar omgeving meteen dat er iets met zijn familie is. Daar wordt niet over gesproken, zoals over veel zaken geheimzinnigheid wordt betracht. Het oorlogsverleden wordt niet geschikt voor kinderen gevonden terwijl de gevolgen ervan de familie nog steeds in de greep houden. Er wordt gezwegen en langs elkaar heen gepraat.  Het is jammer dat de lezer al wel snel doorheeft dat buurjongen Borre een opa had die in de oorlog zou fout was als het maar kan. En dat hij een van familielid van Anna iets heeft aangedaan, ligt ook erg voor de hand.

Uiteindelijk komt Anna achter de waarheid, door samen met Borre in te breken bij haar oma om in de fotoboeken te kunnen kijken. Dan blijkt wat we eigenlijk al wisten, die grootvader van Borre deugde niet, op de ergste manier. Maar zegt oma er meteen bij tegen Borre: ‘Je bent niet verantwoordelijk voor de daden van je voorouders’. Daar waren de kinderen zelf allang achter en de vraag dringt zich op waar die volwassnen dan zo moeilijk over deden.

Nolet roert wel wat aan. Het verwerken van oorlogstrauma’s en de volgende generaties die steeds verder van die periode komen af te staan.  Volwassenen die kinderen niet serieus nemen. Anna’s oorlog is in aanzet een aardige roman met goed uitgewerkte personages. Een wat nonchalante buurjongen die zit te vissen, mysterieuze grootouders en een doortastende hoofdpersoon. Het verhaal is echter te lang uitgesponnen en de spanning wordt onzorgvudlig opgebouwd. Grootste bezwaar tegen Anna’s oorlog is alle zijlijntjes die afleiden van het werkelijke dilemma. De helderziendheid van overgrootmoeder voegt niks toe en het wordt vrij bizar als een groep volwassenen aan het glaasje draaien slaat. De vader van Anna blijkt voor zijn werk als fotograaf minder romantische oorden te bezoeken dan hij zijn dochter voorhield. Ook hier wordt Anna niet serieus genomen maar het is niet nodig dat er opnieuw in te peperen.

Het boek is daardoor topzwaar en niet het originele oorlogsboek dat het aanvankelijk leek te gaan worden.

 

Titel Boek:

Anna´s oorlog

Auteur:

Beatrijs Nolet

Kaft:
Tags : FamiliegeschiedenisjeugdboekOorlog en misdaadSpanning en avontuurwoII