close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Ode aan een ster

Pablo Neruda Ode aan een ster Prentenboek
De Eenhoorn
Bart Vonck
Elena Odriozola
Waardering: 7.5

Ode aan een ster is een gedicht van de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda. De ervaren Spaanse illustratrice Elene Odriozola probeerde de poëzie te vangen in tekeningen en zo ontstond dit prentenboek. Een uitgave van de Vlaamse uitgeverij De Eenhoorn die gelukkig nog altijd bijzondere projecten voor een niet al te groot publiek aandurft. Verzorgde en liefdevolle uitgaves die niet de massa zullen bereiken maar wel een aanvulling zijn op het aanbod van prentenboeken.

Ode aan een ster is een gedicht over een man die een ster vangt, die een tijdje in bezit heeft maar vervolgens weer af moet staan. Het licht is te groot en het bezit van de ster verlamt de nieuwe eigenaar. Hij wordt angstig en komt nergens meer toe. Ondertussen valt het anderen op, de twinkeling van licht die uit het raam komt. De man beseft dat hij de ster niet voor zichzelf mag houden.

Het lezen van de tekst vergt het nodige taalbegrip, zeker van kleine kinderen. Als de man de ster vangt, staat er: ‘Ik raakte het gewelf van de nacht aan. En zo zacht als ik kon, maakte ik mij meester van een ster’. Opvallend is dat hij het direct daarna zelf over een ‘gestolen ster’ heeft. Het gedicht lijkt te gaan over dat je iets groots en moois niet voor jezelf mag houden. Daar kun je nog een behoorlijke boom over opzetten, kinderen zullen het vooral lezen als een verhaal over een man die niet gelukkig wordt van de ster die hij van de hemel heeft geplukt.

Odriozola heeft een bijzondere stijl van illustreren waarvan grote vlakken en ruimtelijkheid de kern zijn. Ze laat veel weg waardoor er focus komt op te liggen op dat waar het om gaat. In dit geval de sterk, die ze niet als een puntig ding tekent, maar als licht dat om de man heen hangt (‘ze leek wel van trillend kristal’). Het heeft iets naiefs, zeker de gezichten van de mensen met hun blosjes op de wangen. Odriozola vult weinig in maar geeft er een enorme kracht aan mee.  Opvallend is de stijlbreuk in de laatste twee prenten waar de man de ster naar de rivier brengt. De vlakken maken plaats voor streperige natuurtekeningen, om zo het onderscheid met de stad te maken. Een kunstzinnig prentenboek voor wat oudere kinderen.

 

Titel Boek:

Ode aan een ster

Auteur:

Pablo Neruda

Illustrator:

Elena Odriozola

Vertaler:

Bart Vonck

Uitgever:

De Eenhoorn

Kaft:
Tags : Andere landenFantasiePrentenboek