close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Odysseus zonder filter of remmingen

Daan Remmerts de Vries Avonturen van Odysseus Prentenboek
Hoogland & Van Klaveren
18 Nederlandse illustratoren
Waardering: 8

Kinderen die over Odysseus willen lezen, kwamen tot nu toe bijna vanzelfsprekend uit bij boeken van Imme Dros. Vooral haar Odysseus. Een man van verhalen uit 1994 is een klassieker. De lange weg naar huis van Michael De Cock (2008) is een aardig alternatief of toevoeging. Al vrees ik dat het Geromino Stilton deeltje over de avonturen van Odysseus het meest gelezen boek over de mythische held zal zijn.

Op de valreep van 2015 is er een nieuwe versie die, mede door de combinatie met de illustraties, een zinvolle toevoeging aan de Odyssee-bibliotheek is. Daan Remmerts de Vries herschreef de verhalen over Odysseus in achttien hoofdstukken waarbij bij ieder verhaal een illustratie van een Nederlandse maker staat. De belevenissen van Odysseus zijn gelukkig niet gemoderniseerd (hij heeft geen iPad) maar erg direct in spreektaal opgeschreven. Gedachten en gebeurtenissen zonder filter of remmingen. Hij laat Odysseus mopperen en schelden (‘het zijn eikels’) maar ook schateren en to the point zijn. ‘Heb je zin om met mij te vrijen?’. Hierdoor krijgen de verhalen over de zingende sirenen en de eenogige cyclopen een eigentijds karakter en het grote pluspunt is dat ze voortreffelijk en vooral schmierend zijn voor te lezen. Het zijn teksten die je verleiden om ze meteen hardop uit te spreken.

Door de veelheid aan illustraties geeft het boek een mooie dwarsdoorsnede van oud en nieuw Nederlands illustratietalent. Om heel vrolijk van te worden. Vertrouwde namen als Charlotte Dematons, Philip Hopman, Thé Tjong-Khing en Annemarie van Haeringen en tekenaars die wat meer recentelijk van zich doen spreken als Martijn van der Linden en Fleur van der Weel. Ze hebben zich allen uitgeleefd op één illustratie bij een enkel verhaal en ze hebben allemaal iets klassieks, wat vooral met mooie vormgeving van de bundel te maken heeft.

 

Tags : illustratiesKinderboekmythologiePrentenboekverhalenVroeger