close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Oh, is dat vandaag al? – Kinderboekenkalender 2017

Nominaties, prijzen, lezingen en andere interessante momenten waar het om kinderboeken gaat. Er staat weer veel te gebeuren de komende maanden. Ik heb de belangrijkste data op een rijtje gezet in wat hopelijk een handig overzicht is.

4 april: Bekendmaking Astrid Lindgren Memorial Award 2017. Vorig jaar won Meg Rosoff deze belangrijke bekroning met een prijzengeld van meer dan een half miljoen euro. Er zijn genomineerden uit meer dan 60 landen (de hele lijst staat hier). Voor Nederland zijn voorgedragen: Charlotte Dematons, Harrie Geelen, Peter van Gestel, Harm de Jonge, Joke van Leeuwen, Ted van Lieshout, Thé Tjong-Khing en Marit Törnqvist.

8 april: Uitreiking Woutertje Pieterse Prijs. In De Brakke Grond wordt door juryvoorzitter Noraly Beyer de 30e Woutertje Pieterse Prijs uitgereikt aan de makers van één van de zes genomineerde boeken (hier). Vorig jaar wonnen Edward van de Vendel en Martijn van der Linden voor Stem op de Okapi.

21 april: Uitreiking Gouden Lijst. De prijs voor het beste Nederlandse en vertaalde jeugdboek in de leeftijdscategorie 12-15 jaar.  Dit jaar zijn Bennie Lindelauf en Gerda van Erkel genomineerd.Vorig jaar wonnen Edward van de Vendel (Oliver) en Dan Gemeinhart (Naar de top).

10 mei: Annie M. G Schmidt Lezing. Dit jaar houdt Rindert Kromhout de lezing onder de titel ‘De rattenvanger van Weesp’. Zoals gebruikelijk vindt de bijeenkomst plaats in het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

13 mei: Middag van het Kinderboek. Het gaat dit jaar over kwaliteitscriteria met als thema: Wat maakt een boek tot een goed boek. Met als sprekers o.a. Benny Lindelauf, Aad Meinderts en Marion van de Coolwijk. De middag vindt plaats in de openbare bibliotheek van Amsterdam.

7 juni:  Dag van de Jonge jury – prijs van de jonge jury. Een feestelijke lezersdag voor 12 t/m 16 jarigen in Tivoli-Vredenburg Utrecht waarbij de winnaars van de Prijs van de Jonge Jury bekend worden gemaakt.

11 juni: Prijs van de Nederlandse kinderjury Tijdens de Kinderboekenparade in Den Haag worden de winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury (6-12 jaar) bekend gemaakt.

21 juni:  Zilveren griffels, penselen, en paletten. Tijdens de jaarlijkse Midzomerkinderboekenborrel worden de Zilveren Griffels, Zilveren Penselen en Zilveren Penselen uitgereikt.

16 september: Uitreiking Thea Beckmanprijs. In het Archeon wordt de prijs voor het beste historische jeugdboek uitgereikt. Dit is een oneven jaar dus zijn de boeken voor 12+ aan de beurt. Vorig jaar won Selma Noort met De zee kwam door de brievenbus.

16 – 24 september: Literatour. De boekenweek voor jongerenliteratuur met de uitreiking van dde Dioraphte Literatour Prijs (15-18 jaar). Vorig jaar wonnen Ernest van der Kwast met De IJsmakers en Jennifer Niven met Waar het licht is.

20 september: Gouden penseel en Gulden palet. In het Rijksmuseum worden de prijzen voor de best geïllustreerde kinderboeken uitgereikt. Vorig jaar wonnen Harriët van Reek voor Lettersoep en Oyvind Torseter voor Het gat.

3 oktober: Kinderboekenbal – Gouden Griffel. Aan de vooravond van de Kinderboekenweek wordt op het bal de Gouden Griffel uitgereikt voor het beste kinderboek voor kinderen tot 12 jaar. Vorig jaar won Anna Woltz de prijs voor Gips.

4-15 oktober:  Kinderboekenweek 2017. Het thema is dit jaar Griezelen. Janneke Schotveld schrijft het geschenk en Martijn van der Linden en Maranke Rinck maken het speciale prentenboek.