close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Oliver Reps en Tom Pollock zijn de verrassende winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2019

Het waarschijnlijk minst bekende boek (idem voor de auteur) onder de vijf genomineerden is verkozen tot Beste Boek voor Jongeren 2019. Oliver Reps krijgt voor De dag die nooit komt een cheque van 2500 euro.

De vijfkoppige jongerenjury vindt zijn boek een ‘ijzersterk verhaal’ waarin plek is voor emotie en referenties naar de huidige popcultuur. Het boek beschijft een slapeloze nacht van de zeventienjarige filmfanaat Elias. Hij raakte samen met zijn vriendin Polly en zusje Evi verzeild in een heftig ongeval. Volgens de vakjury worden de gevoelens van verdriet en schuld die hierop volgen, mooi en somber weergegeven: ‘Het verhaal voert je mee tot het adembenemende einde, waarna de lezer verbluft achterblijft.’

De dag die nooit komt is het debuut van Oliver Reps. De schrijver verhuisde op zijn zesde vanuit Duitsland naar Nederland en is mede-eigenaar van kinderboekwinkel Casperle  aan het Sarphatipark in Amsterdam.

In de categorie ‘vertaald’ is de  prijs voor Wit konijn / Rode wolf (Gottmer) van Tom Pollock in de vertaling van Esther Ottens. Een thrillerachtig verhaal vol met (volgens de jongerenjury); ‘ doordachte puzzels en raadsels.’ Het boek van Tom Pollock neemt de lezer mee in het verhaal van zeventienjarig wiskundig genie Peter Blankman, die leidt aan hevige paniekaanvallen. Na een van zijn paniekaanvallen staat zijn wereld op zijn kop: zijn moeder is neergestoken en zijn zusje is verdwenen.

De prijsuitreiking in Vondel CS is de aftrap van de Boekenweek voor Jongeren (van 15 t/m 18 jaar) die tot en met 29 september duurt. Speciaal voor deze week verschijnt een geschenkbundel met korte verhalen van Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow. Tijdens de week gaan 21 auteurs gaan op Literatour: een tournee langs 100 scholen. Zij gaan met leerlingen in gesprek over hun boek, over schrijven en het plezier van lezen.