close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Omringd door de geur van mislukking

De eerste uitgave van dit boek in 2003 is me ontgaan. Nu is er een ‘vernieuwde versie’, vanwege het 15-jarig schrijverschap van Harmen van Straaten, waarin de woordjes ‘DJ in’ voor de oorspronkelijke titel Wonderland zijn geplakt. Van Straaten is verhuisd van uitgever en dat lijkt de belangrijkste reden om dit destijds al veelgeprezen boek opnieuw uit te geven.

DJ in Wonderland is een feest om te lezen, een grote tragikomische trip door de dromen en gedachten van David Jan Coombs. Hij streeft ernaar om groots en meeslepend te leven maar voorlopig woont hij met zijn vader en dementerende grootmoeder in een huis bij de pier waar het pretpark (Wonderland) is verdreven door gokautomaten. Zijn vader houdt tegen beter weten in een carrousel draaiende in het verlopen badplaatsje. Van Straaten schetst een prachtig beeld van het troosteloze oord dat zeer herkenbaar is.

DJ is een vrij gewone jongen, het enige dat hem van anderen onderscheidt, is een groei-achterstand waardoor hij een beetje scheef loopt. Hij trekt zich terug in een oud vliegtuig, een Spitfire, dat ooit aan de rand van de pier is neergestort en ook al een mislukte toeristische attractie bleek. Hij fantaseert over een leven buiten het verstikkende stadje, waar hij ‘omringd wordt door de geur van mislukking.’ ‘Ik zal de eerste Coombs zijn die zich uit de verstikkende omarming van de pier zal losscheuren’. Hij wil een handelaar in dromen en geluk worden en praat daar veel over met zijn Vriend, die veel weg heeft van een soort God.

Er zijn nog wat problemen met een aardse vriend die moeten worden opgelost en tot een wel erg drastische en dramatische ontknoping komen. Bij Van Straaten ligt altijd het gevaar van overdrijving en herhaling op de loer. Dat houdt hij in deze roman redelijk binnen de perken al had de hele familiegeschiedenis wat beknopter gekund. De licht filosofische toon is niet het meest geslaagd, het lijntje met God nogal vergezocht.

Het is vooral de tragikomische toon en de geestige stijl die DJ in Wonderland tot een bijzonder boek maken dat een bijna internationale allure heeft. DJ dendert maar door in zijn fantasie en neemt de lezer daarin gemakkelijk mee. Wie dit boek nog niet eerder las, grijp je nu kans met deze zeer terechte en geslaagde heruitgave.

Titel Boek:

DJ in Wonderland

Auteur:

Harmen van Straaten

Kaft:
Tags : FamiliegrootoudersjeugdboekmuziekSpanning en avontuur