close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Fuck verandering

Becky Albertalli De voordelen van onbeantwoorde liefde Jeugdboek
Blossom Books
Astrid Staartjes
Waardering: 7.5

De voordelen van onbeantwoorde liefde lijkt op het eerst gezicht een dynamisch en vlot geschreven liefdesverhaal over een onzeker meisje dat er maar niet in slaagt een vriendje te krijgen. Sterker nog: ze heeft nog nooit met een jongen gezoend. Niet zozeer omdat jongens  haar niet leuk vinden maar omdat ze niet durft en niet doorzet. Molly heeft een enorme angst om afgewezen te worden en zwelgt dan maar in steeds weer nieuwe verliefdheden, zonder dat er iets gebeurt. Misschien moet ze een keer afgewezen worden om door haar vrees heen te komen, denk ze zelf. ‘Zoals een slang beethouden om van de angst voor slangen af te komen.’

Als haar tweelingzus Cassie vaste verkering krijgt met een meisje en hun moeders gaan trouwens, omdat het homohuwelijk eindelijk officieel is erkend, gaat het pas echt knagen en legt ze zichzelf steeds meer druk op. Haar omgeving draagt daar graag een steentje aan bij. Het lijkt erop dat er iets kan ontstaan uit een flirt met een knappe hipster maar tegelijkertijd broeit er iets in de vriendschap met haar slonzige mannelijke collega, bij wie ze zich op haar gemak voelt en met wie ze enorm kan lachen. Het laat zich raden wie Molly uiteindelijk aan haar zijde heeft op de bruiloft van haar moeders.

Tot zover het vlot geschreven liefdesverhaal maar gelukkig heeft Becky Albertalli net wat meer te bieden. Met het verfrissende Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue liet ze al zien dat ze onbekommerd over homoseksualiteit wil schrijven en dat zet ze door. De relatie van haar tweelingzusje met een meisje, die er dan weer mee tobt dat het wel erg voorspelbaar is om als dochter van twee lesbische moeders ook op vrouwen te vallen. Het wordt ongedwongen verweven in een verhaal dat als interessantste thema de relatie tussen de tweelingzussen heeft.

Cassie en Molly vertelden elkaar altijd alles maar verhouden zich ineens anders tot elkaar nu de liefde een serieuze rol gaat spelen. Die omslag in ingrijpend en pijnlijk; hun onvoorwaardelijke band loopt deukjes op en zorgt voor verwarring en ongerustheid. Maar uiteindelijk is er begrip omdat ze er met elkaar over kunnen praten en beseffen dat deze worsteling onontkoombaar is omdat ze nou eenmaal individuen zijn. Het losmaken van de vertrouwdheden uit de kindertijd (versterkt omdat het om een tweeling gaat maar het geldt voor veel broers en zussen of vriendschappen) is als thema herkenbaar uitgewerkt. Je weet stiekem wel dat het ooit gaat veranderen, maar wil daar niet echt aan. Fuck verandering, zegt Molly, die zelden grove taal gebruikt.

De voordelen van onbeantwoorde liefde gaat daardoor net wat dieper en is door de frisse en dynamische stijl alleszins een vlotte coming-of-age roman. Dat de auteur  meer dan drie pagina’s nodig heeft om iedereen te bedanken, tot en met haar oma aan toe, is trouwens bespottelijk. Stuur ze vooral een mailtje of een bloemetje maar val de lezer er niet mee lastig.

 

Tags : grootoudershomojeugdboeklesbischLiefde en vriendschapmoederseks