close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Onduidelijke informatie over gehoorschade

Jim gaat met zijn band een zonnige toekomst tegemoet. Hij dringt met drie vrienden door tot de finale van een belangrijk popconcours en het zou wel eens snel kunnen gaan. Maar dan slaat het noodlot toe. Tijdens een soundcheck draait de stagiair aan de verkeerde knop en de enorme piep die dan in het oor van Jim oplevert, gaat niet meer weg. Nooit meer. Hij krijgt er steeds meer last van, het levert helse pijnen op en hij moet zijn medebandleden vertellen dat hij ermee stopt. Dat levert hem weinig tot geen begrip op. De jongens geloven hem niet en ook zijn vriendin snapt er weinig van.

Thomas Piessens is een Belgische jongen die zelf tinnitus (de gehooraandoening waar het hier overgaat, ook bekend als oorsuizen) kreeg en zijn eigen verhaal heeft bewerkt tot een boek. Piessens zegt het op een toegankelijke manier te hebben willen opschrijven en dat heeft hij nogal letterlijk genomen. Zeker voor de 15+-doelgroep, maar zelfs al voor jonger, is hij wel erg uitgebreid en traag en legt hij alles uit. Behalve dan cruciale informatie want hoe het nu precies zit met die gehooraandoening en of je die van één zo’n incident kan oplopen, blijft onduidelijk.

Het onbegrip van zijn vrienden lijkt wat aangezet al is het logisch dat alleen mensen met een gedeelde ervaring hem goed begrijpen. Jim gaat bij een praatgroep en leert een meisje kennen waarmee hij over de gehoorproblemen kan praten. Tegelijkertijd krijgt hij een baantje als dj bij een radiostation, waar hij een interview geeft over zijn kwaal. Blijkbaar heeft hij bij zjin radiowerk veel minder last van zijn aandoening maar ook dat legt Piessens niet uit.

Het boek maakt invoelbaar hoe akelig een gehooraandoening is maar als Piessens andere jongeren wil waarschuwen, had hij explicieter kunnen zijn. Radio Plug In is een onderhoudend maar ook wat langdradig boek over onbegrip, vriendschap en het in eigen hand nemen van je lot. Dat laatste is misschien wel de belangrijkste boodschap, zit niet bij de pakken neer en maak er wat van. Maar dat blijkt niet voor iedereen even eenvoudig.

Titel Boek:

Radio Plug In

Auteur:

Thomas Piessens

Kaft:
Tags : Echt gebeurdgehandicaptjeugdboek