close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Onmachtige ouders krijgen hun meiden er niet onder

Volwassenen die zich als harteloze monsters gedragen en kinderen die daar de dupe van zijn en maar moeten zien hoe ze de schade beperken. Het (gebrek aan) vertrouwen in volwassenen is een beproefd thema in de jeugdliteratuur. In Vuurvliegjes deugen de meeste volwassenen opnieuw niet. Gemakzuchtige ouders sturen hun dochters naar een internaat, dat in feite een strafkamp is. De redenen zijn onnozel; de meiden zijn wat lastig of lesbisch of wat dan ook, van die dingen die pubers nou eenmaal hebben. De ouders weten zich geen raad of sluiten hun ogen en denken dat het wel even goed is als hun dochter een tijdje wat discipline bij wordt gebracht.

De 16-jarige Brit vertelt in Vuurvliegjes haar verhaal. Haar moeder blijkt aan krankzinnigheid te lijden en de angst dat dochterlief hetzelfde overkomt is groot. Vooral bij de vader, die geen halve maatregelen neemt. Hij brengt zijn dochter onder valse voorwendselen naar het internaat dat een horrorplek blijkt waar de meiden afgebeuld worden en tegen elkaar opgezet. Brit slaagt er in om met een klein groepje vriendinnen, de ‘zusters’, de situatie nog een beetje draaglijk te houden door geheime afspraken en burgerlijke ongehoorzaamheid. Natuurlijk wacht er buiten het internaat een jongen waar ze een klein beetje contact mee weet te houden.

Gayle Forman schreef een roman die uitstijgt boven de chicklit maar, mede door de matige schrijfstijl en gebrekkige vertaling, geen literair hoogstandje is. Daarvoor worden teveel de sjablonen gehanteerd over goed en kwaad en is de beklemming en de nachtmerrie van het strafkamp niet secuur genoeg uitgewerkt. Vuurvliegjes is wel behoorlijk spannend en niet al te zachtzinnig, uiteraard zijn het uiteindelijk de meiden die aan het langste eind trekken.

 

Titel Boek:

Vuurvliegjes

Auteur:

Gayle Forman

Vertaler:

Willeke Lempens

Kaft:
Tags : Familiejeugdboekmoederpsychiatrie