close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Op het lijstje: tattoo, autorijden en balanceren op een brug

De blinde Julie ontworstelt zich aan haar overbeschermde ouders en wordt eindelijk dronken, leert zoenen en rijdt zelfs auto. Een mysterieuze maar zeer solidaire jongen helpt haar over de drempel en samen met hem werkt ze een lijstje af van zaken die ze wil gaan doen. Ingredienten voor een voorspelbare roman maar het pakt beter uit.

Julie wil geen Miss Boring meer zijn maar het leven ademen en doen wat andere pubers ook doen. Als haar ouders op vakantie gaan, verzint ze een smoes voor het vakantiekamp van school. Ze gaat haar lijstje afwerken waarop uitdagingen staan als: een tattoo nemen, op de brug balanceren en zoenen (desnoods met een meisje). Als een godsgeschenk ontmoet ze op de eerste avond een bijzondere jongen, notabene via het balkon van de buren. De lezer heeft al snel door dat er iets met deze Jomar aan de hand is maar het duurt wat langer voordat Julie dat ook weet. Als je blind bent, is het leven op sommige terreinen wat ingewikkelder. Julie moet het hebben van geuren, geluiden en haar intuitie en de auteur beschrijft dat redelijk overtuigend.

Het is jammer dat de nadruk uiteindelijk teveel op haar nieuwe vriend komt te liggen met al zijn problemen en mislukte jeugd. Ook Julie’s vriendin uit haar ‘oude leven’ wordt karikaturaal als christelijk trutje neergezet. Tegen het eind ontpopt de laatste zich juist als heldin en ontspoort het verhaal behoorlijk. Van de subtiel opgebouwde spanning blijft weinig over. Super blijft als geheel toch overeind en dat is vooral te danken aan de voortreffelijke filmische dialogen van Endre Lund Eriksen.

Titel Boek:

Super

Auteur:

Endre Lund Eriksen

Vertaler:

Gitte Möller

Kaft:
Tags : blindgehandicaptjeugdboekLiefde en vriendschappubers