close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Op safari in eigen land

Geert-Jan Roebers Zij de cobra? Wij de adder! Non-fictie
Gottmer Uitgevers Groep b.v.
Waardering: 8.0

Mede door de VerFreekVonkisering is er tegenwoordig een uitgesproken voorkeur voor wild en exotisch. Als er geen wurgslangen en uitgehongerde wilde tijgers zijn dan lijkt het niet aan kinderen besteed. Hebben zij even pech dat ze in dat saaie Nederland wonen, want in de jungle gebeurt het pas echt. Dit non-fictieboek toont aan hoe onterecht dat is. Oké, geeft de auteur toe: een adder is geen cobra en een fuut is geen pinguïn maar er zijn genoeg overeenkomsten. Soms zijn ze wat kleiner of iets minder kleurig maar eigenlijk valt dat ook wel mee.

Natuurschrijver Geert-Jan Roebers kwam op het lumineuze idee om Nederlandse dieren naast buitenlandse te zetten. Zij de cobra? Wij de adder! (met als lelijke ondertitel ‘Coole dieren vind je ook bij ons’) heet het boek waarin na een kort hoofdstukje over exotische dieren, een uitgebreide verhandeling over een vergelijkbaar Nederlands dier staat. Logische evenknieën als de cobra en adder (beide gifslangen), pinguïn en fuut (beide duikvogels), albatros en zilvermeeuw (beide ‘zeezwervers)’, barracuda en snoek (beide ‘strakke roofvis’) en de capibara en bever (beide mega-knaagdier). Andere vergelijkingen zijn creatiever: de tijger en de wezel jagen beiden op groot wild, de kameleon en de zeekat zijn beide ‘levende toverballen’, het stokstaartje en het konijn zijn beiden familiedieren en de wat hebben de gnoe en de spreeuw gemeen? Ze leven en bewegen in enorm grote groepen.

Daarnaast zijn er nog enkele natuurgebieden beschreven: de Oosterschelde kan zich meten met het Groot Barrièrerif,  Nederland kent net zo’n spannende savanne als de Serengeti bij de Oostvaardersplassen en qua mooi moeras doet de Biesbosch niet onder voor de Zuidamerikaanse Pantanal.

Een originele en frisse manier om onze fauna te belichten, wat wordt doorgezet met een stortvloed aan interessante feiten en weetjes. Toegankelijk en direct geschreven, zonder dat flauwe toontje wat soms bij non-fictie voor kinderen lijkt te horen. De keuze voor veel korte stukjes is handig, je hoeft niet alles te lezen, en zeker niet alles in één keer. De illustraties van Wendy Panders zijn eenvoudig en informatie, soms een beetje grappig. Iets meer foto’s had geen kwaad gekund.

Het is geen jaloezieboek maar vooral bewustwording: Nederland is bijzonder genoeg als het om dieren en de natuur gaat. De keuze uit non-fictie boeken over dieren en natuur voor kinderen is groot. Maar dit is een aanrader: een heerlijk bladerboek dat zeker als effect zal hebben dat kinderen zich realiseren dat de natuur in hun eigen land veel te bieden heeft.

Titel Boek:

Zij de cobra? Wij de adder! Coole dieren vind je ook bij ons

Auteur:

Geert-Jan Roebers

Illustrator:

Wendy Pandrs

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : beverDieren en natuurNon-fictieslangtijger