close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Op slag verliefd op het vliegveld

De titel is al heerlijk natuurlijk. De statistische waarschijnlijkheid van liefde op het eerste gezicht met als ondertitel Love at first flight. Hadley mist haar vlucht op vier minuten maar dat blijkt een typisch geval van geluk bij een ongeluk. Ze raakt in contact met de charmante Oliver en het knettert en vonkt meteen als een gek. De twee vallen als een blok voor elkaar en ze zitten acht uur naast elkaar in het vliegtuig, dus dat komt goed uit.

Hadley en Oliver vliegen beiden vanuit de VS naar Londen. Zij gaat naar de bruiloft van haar vader met zijn nieuwe vriendin. Hij is vaag over het doel van zijn vlucht. De Engelse Oliver is verbaal zo sterk, dat iedere lezer meteen als een blok voor hem zal vallen. Hij is zeer adrem en geestig en ook nog eens geïnteresseerd in zijn onverwachte reisgenote. De eerste helft van dit boek leest heerlijk weg. Hilarische dialogen en grappige speldeprikjes en veel blijft letterlijk in de lucht hangen.

Vervolgens komt het serieuzere gedeelte en dat overtuigt niet helemaal. Hadley was van plan de nieuwe vrouw van haar vader te haten maar dat pakt anders uit. Ze kan Oliver maar niet uit haar hoofd zetten en gaat naar hem op zoek. Hij blijkt met een heel speciale reden naar zijn geboortestad te zijn gereisd. Een spel van afstoten en aantrekken volgt en de apotheose is te zoet en te braaf. De scherpte van het begin is er niet zo vaak meer en het dreigt een gewone meidenroman te worden.

Het is een prima gegeven en grappig uitgewerkt. Een plotselinge ontmoeting met grote gevolgen: een All You Need Is Love verhaal waar Robert ten Brink zijn vingers bij af zou likken. De statistische waarschijnlijkheid van liefde op het eerste gezicht is opvallend goed geschreven maar loopt tegen het einde leeg en heeft te weinig vlees aan de botten heeft om echt aan te bevelen.

Titel Boek:

De statistische waarschijnlijkheid van liefde op het eerste gezicht

Auteur:

Jennifer E. Smith

Vertaler:

Sandra van de Ven

Kaft:
Tags : Andere landenjeugdboekLiefde en vriendschapoudersverliefd