close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Op zoek naar een medicijn om opa te redden

Helma Camp Het comavirus Kinderboek
Leopold
Waardering: 6.0

Voor we het weten zitten we met Stefan in het vliegtuig op weg naar de oerwouden van Zuid-Amerika. Zijn opa is ernstig ziek en voor het enige medicijn dat helpt, zijn de wortels van een zeldzame plant nodig. Het plan is om samen met een onderzoeker naar een indianenstam te reizen die hen verder helpt Het loopt allemaal even anders: zo’n beetje niemand blijkt te zijn zoals hij zich voordoet. Maar de zoektocht door de jungle komt er en er blijkt natuurlijk kapers op de kust, en een complot met de farmaceutische industrie. Nogal van dik hout maar jongens vinden dit machtig mooi.

Het is zo’n avontuur waar iedere jongen van droomt. Alleen met het vliegtuig, door de bossen zwerven, foute mensen tegenkomen, gevangen genomen worden en ook weer bevrijd en uiteindelijk de held kunnen uithangen. Het comavirus is een wat schematisch verhaal dat bij vlagen spannend is, al zijn de overgangen en ontwikkelingen te plotseling, grotesk en toch ook wel te voorspelbaar om erin te verdrinken. Natuurlijk moet het goed aflopen en dat gebeurt dan ook  en nog op tijd ook, want Camp voert de tijdsdruk aardig op: opa heeft niet al te lang meer.

Het is het  debuut van de 64-jarige Helma Camp die achterin de mensen bedankt die haar op het idee brachten een cursus Kinderboeken te gaan schrijven. Het boek doet mij denken aan Self Publishing, het initiatief dat nu veel stof doet opwaaien. Ik ben er nog niet over uit of ik dat zo’n goed idee vind. Iedereen kan een boek schrijven maar ik heb er niks op tegen dat uitgeverijen daarin een selectie maken en de auteurs begeleiden. Bij Helma Camp is dat gebeurd en het levert een redelijk spannend verhaal op, niet meer dan dat.

Titel Boek:

Het comavirus

Auteur:

Helma Camp

Uitgever:

Leopold

Kaft:
Tags : Andere landengrootoudersjeugdboekSpanning en avontuur