close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Op zoek naar iemand die je al gevonden hebt

Lucy is geraakt door de graffiti van een zekere Shadow, een anonieme kunstenaar van wie het werk overal in de stad opduikt. Ze verbeeldt zich dat hij haar droomman is en gaat naar hem op zoek. Lucy heeft niet in de gaten dat de anonieme graffiti-kunstenaar tot haar vriendenclubje behoort. Ed, om wie het gaat, speelt het spel tegen wil en dank mee. Hij zegt Shadow te kennen en haar met hem in contact te kunnen brengen. Samen bezoeken ze tijdens een nacht, die driekwart van het boek beslaat, vele graffiti-plekken.

Graffiti Moon is het verhaal van een wonderlijke nacht waarin een meisje op zoek is naar een jongen die ze al gevonden heeft. Crowley voert een grappig spel op in deze aardige coming-of-age roman. De lezer weet al lang dat Shadow de schuilnaam van straatkunstenaar Ed is en toch blijft het spannend en onderhoudend. Lucy heeft namelijk geen idee dat het om Ed gaat en dat maakt alle dingen die ze over Shadow en zijn kunst zegt, grappig en opmerkelijk. Het milieu van de straatkunst leent zich goed voor verbeelding en poëzie. Ruige jongens blijken een heel andere kant te hebben en tonen via de kunst hun kwetsbaarheid en kracht. In dat verband is de vriendschap tussen Ed en Bert, de eigenaar van de verfwinkel die kortgeleden is gestorven, een mooie lijn. Hij nam Ed zoals hij is, liet hem zien welke mogelijkheden hij heeft, ondanks zijn halve analfabetisme. Crowley laat zien dat er veel manieren zijn om relaties vorm te geven en dat de liefde niet zo onduidig is. De jongeren in deze roman zien hun ouders dingen doen waar ze vraagtekens bij stellen. De ouders van Lucy slapen niet meer bij elkaar maar zeggen toch veel van elkaar te houden.

Crowley heeft iets te veel voorbeelden nodig om dat uit te drukken en had er sterker gedaan zich te beperken in het aantal verhaallijnen en personages. Maar ondanks dat is Graffiti Moon een erg goed geschreven roman over thema’s die er toe doen. Chapeau!

Titel Boek:

Graffiti Moon

Auteur:

Cath Crowley

Vertaler:

Michèle Bernard

Kaft:
Tags : jeugdboekkunstLiefde en vriendschapSpanning en avontuur