close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Op zoek naar ruimte

Sanne te Loo Dit is voor jou Prentenboek
Lemniscaat
Waardering: 8.0

Sanne te Loo viel enkele jaren geleden op met het prentenboek De schoenen van de zeemeermin maar brak echt door met haar illustraties voor De duik van Sjoerd Kuyper. Dit is voor jou is de titel van haar nieuwste, zelfstandige prentenboek over een jongetje (of meisje) dat ruimte zoekt om te tekenen. Een vel papier is te klein en op straat lopen mensen erover heen, of spoelen de tekeningen weg door de regen. Op een desolaat industrieterrein waar hij zijn toevlucht zoekt, blijkt de schilder Anselmo te wonen die de ik-figuur uitnodigt in zijn atelier. Eindelijk heeft hij de ruimte om te tekenen en hij is niet meer weg te slaan uit de heerlijk rommelige werkruimte van de schilder. Aan de fijne periode komt een eind als de oude Anselmo teruggaat naar ‘het land van de papegaaien’, het land waar hij ooit thuis was. Na zijn vertrek blijkt Anselmo met de nieuwe bewoonster van het huis te hebben afgesproken dat het atelier onveranderlijk blijft. ‘Alles verandert,’ zei de mevrouw. ‘Maar dit blijft. Dit is voor jou.’

Net als in De schoenen van de zeemeermin een verhaal over een realistisch verlangen van een kind. Door de hulp die het kind krijgt om kind de dromen te realiseren, stijgt hij tot grote hoogte, waarvoor Te Loo de variatie in haar realistische stijl optimaal benut. Aanvankelijk is het kleurgebruik sober en wat somber maar dat verandert als het kind het atelier binnenkomt en zijn dromen kan gaan waarmaken. Met een schitterende slotprent, waarin het talent van de jongen blijkt en alles samen komt.

Dit is voor jou gaat misschien wel over Te Loo zelf, een tekenares die ook veel ruimte nodig heeft en gebruikt en bezig is haar dromen waar te maken. Met de hulp van ervaren mensen uit het vak, zoals Sjoerd Kuyper. Misschien denk ik dan te ver door maar de verwijzing naar het caraïbisch gebied, lijkt een hint. Durf je te laten inspireren door anderen, geef je kennis door en niet onbelangrijk: durf hulp te aanvaarden. Misschien nog wel het voornaamste: geef volgende generaties de ruimte, op wat voor terrein dan ook. Dat is een inspirerende boodschap.

Tags : KinderboekkunstLiefde en vriendschapPrentenboekschilderijVoorleesboek