close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Opgejaagd door een psychopatische vader

Allan Stratton De honden Jeugdboek
Gottmer
Annelies Jorna
Waardering: 7.5

De vader van Cameron is een psychopaat  die er steeds opnieuw in slaagt  zijn zoon en ex-vrouw op het spoor te komen waardoor ze voortdurend op de vlucht zijn en nergens lang wonen. De honden van de Canadese schrijver Allan Stratton begint met weer zo’n verhuizing. Cameron en zijn moeder nemen hun intrek in een afgelegen boerderij waar vanaf het begin een spookachtige sfeer om heen hangt. Cameron is direct gefascineerd door de geschiedenis van het huis, als hij oude tekeningen komt en een overleden jongetje hem meerdere malen ‘bezoekt’. Hij duikt in het verleden en komt steeds meer merkwaardige details op het spoor. Wie hebben er precies gewoond en zijn er moorden gepleegd, en wat was de rol van de mysterieuze buurman? De geschiedenis van het gezinsdrama dat zich wellicht op de boerderij heeft voltrokken, komt akelig dicht bij de situatie waarin Cameron zelf verkeert.

Ondertussen worstelt Cameron op school met mede-leerlingen die het op hem hebben voorzien en weet hij niet goed wat hij van de nieuwe vriend van zijn moeder moet vinden. En dan is er ineens weer contact met zijn vader. Het knappe is dat Stratton veel in het ongewisse laat en perspectieven laat kantelen. Misschien valt die vader toch wel mee en is Cameron geïndoctrineerd door zijn moeder. En wat te denken van zijn ontmoetingen met de overleden jongen? Is Cameron, geheel begrijpelijk, een angstige en verwarde jongen die zichzelf gek aan het maken, hij praat veel in zichzelf,  is of is er meer?

Er hangt door het hele boek heen een enorm gevoel van dreiging. Die vader die zomaar tevoorschijn kan komen, de geestverschijningen, de klasgenoten, de blaffende honden enz. Het gevoel van onveiligheid dat de hoofdpersoon volledig in beslag heeft genomen, is zowel akelig als fascinerend tegelijk. Gelukkig propt Stratton er niet een opgelegd en onnodig liefdesverhaaltje tussen, zoals vaak wel gebeurt.

De honden is een filmische psychologische thriller die uitsteekt, ondanks een paar ongeloofwaardige wendingen in en de te lang uitgesponnen plot. Griezelig, beklemmend en spannend, als je daarvan houdt zit je goed.

Titel Boek:

De honden

Auteur:

Allan Stratton

Vertaler:

Annelies Jorna

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : jeugdboekoudersSpanning en avontuurthrillerverhuizen