close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Opgeven is een stomme manier van doodgaan

A.J. Betts Zac & Mia Jeugdboek
Blossom Books
Aimee Warmerdam
Waardering: 8.0

Twee jongeren die kanker hebben en smoorverliefd worden, ondanks de onvoorspelbaarheid waarmee de ziekte en dus hun leven zich ontwikkelt. Nee, dit is niet opnieuw een recensie van Een weeffout in onze sterren (recensie JaapLeest) van John Green, dat overigens net in een nieuwe hardcovereditie met de oorspronkelijke Amerikaanse omslag is verschenen, omdat de film (trailer) komende zomer in roulatie gaat. Het boek van John Green is van zo’n buitensporige klasse, daar moet je geen enkel boek mee vergelijken. Toch lijkt dit boek er in veel opzichten op: jong volwassenen die worstelen met hun ziekte, met leven en dood, met de liefde en daar met vallen en opstaan en vooral met humor en sarcasme een draai aan proberen te geven. Verder houdt de overeenkomst op: Betts schreef een eigenstandig boek dat juist een aanrader is voor lezers die genoten van de bestseller van Green.

Zac & Mia begint spannend en een beetje mysterieus. Zac (leukemie) ligt in een geisoleerde kamer in het ziekenhuis, waar alleen zijn moeder op bezoek mag komen. In zijn beperkte wereld is ieder geluid een enorme afleiding en dus vallen de bozige gesprekken van de nieuwe buurvrouw met haar moeder op. Via klopsignalen en later middels facebook komt Zac in contact met Mia (tumor in haar been) die aan het begin van haar genezingsproces staat. Mia is kwaad en opstandig en verbergt haar ziekte voor haar vrienden. Zac is een zeer ervaren kankerpatient die alle stadia al zo’n beetje heeft doorlopen. Er ontstaat een band tussen de twee jongeren die langzaam gaat lijken op iets dat liefde heet.

Betts geeft fraai weer hoe de worsteling met de ziekte kan verlopen: van pure ontkenning tot berusting en veel daar tussen in en dat dat ook weer kan veranderen. Aan het eind van het boek is het Zac die er helemaal klaar mee is waar Mia het weer meer ziet zitten. Hoe houd je het vol, met zo’n onvoorspelbare ziekte die veel vergt van jezelf en je omgeving? De klassieke vragen rond kanker staan centraal: heeft vechten zin, bestaat dat sowieso: vechten tegen kanker? Mia verwijt Zac op een gegeven moment dat hij het heeft opgegeven: “…en opgeven is een stomme manier om dood te gaan”. Het klinkt logisch in dit verhaal, hoeveel er ook op valt af te dingen.

Het grootste deel van het verhaal speelt zich buiten het ziekenhuis af, Zac is terug bij zijn familie op de olijvenboomgaard en Mia loopt weg van huis en doolt rond. De twee hebben spaarzaam contact maar blijven in elkaars gedachten. Het middendeel is wat slepend maar het verhaal blijft boeiend genoeg. Net als bij Green wordt het nauwelijks sentimenteel of glad. Het sarcasme en de humor en relativering die nodig zijn om de ziekte aan te kunnen zijn goed gedoseerd. Zac en Mia zijn geloofwaardige personages die op heel verschillende manieren met hun ziekte omgaan maar toch veel gemeen hebben. Natuurlijk kan Betts niet tippen aan de fenomenale stijl van Green maar toch: dit is een boek dat me opnieuw raakte.

Titel Boek:

Zac & Mia

Auteur:

A. J. Betts

Vertaler:

Aimee Warmerdam

Uitgever:

Blossom Books

Kaft:
Tags : jeugdboekkankerLiefde en vriendschapziekte