close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Opmerkelijk kat-en-muisspel

In 1989, toen dit boek werd gemaakt, was het vrij ongewoon dat een Rus en Amerikaan samenwerkten. Vagin en Asch deden dat wel en maakten samen een prentenboek dat leest als een parabel. Van De kat komt eraan! is nu een prachtig verzorgde Nederlandse uitgave gemaakt.

Een muis verkondigt het hele boek door aan: ‘De kat komt eraan!’. Hij zit op de fiets of in een luchtballon en vertelt het aan de vissen maar vooral aan de andere muizen. Er ontstaat een oploopje in de stad en er is duidelijk sprake van opwinding maar of het om angst of nieuwsgierigheid gaat, blijft een raadsel. De kat komt er aan! leunt op één ijzersterke gimmick die versterkt wordt door de totstandkoming.

Het is een boek als een langgerekte knipoog met als hoogtepunt de vermelding ‘vertaald door Henk van Straten’ op het omslag. Die heeft zijn hoofd mogen buigen over die ene zin die in iedere tekening wordt herhaald. Maar er is zeker ook een diepere laag. De makers spelen met het stereotype vijandsbeeld en laten zien dat je elkaar maar beter kan vertrouwen. Het is een kat-en-muisspel dat lijkt op dat van de politieke leiders maar hier een opmerkelijke ontknoping kent.

De kat komt eraan! is het eerste boek in een samenwerkingsproject van uitgeverij Lebowski met McSweeney’s. Dat belooft veel. Dt is een aardig boek om met kinderen te bekijken maar dan is het misschien niet meer dan het zoveelste boek over muizen. Als cadeau voor volwassenen is het krachtiger! De uitklapbare cover met de muis, op posterformaat, is dan voor de kinderen. Daarachter verschijnt de schaduw van een kat.

Titel Boek:

De kat komt eraan!

Auteur:

Frank Asch

Illustrator:

Vladimir Vagin

Vertaler:

Henk van Straten

Kaft:
Tags : Andere landenDieren en natuurjeugdboekPrentenboek