close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Knutselen voor krankzinnigen

Susin Nielsen Optimisme is dodelijk Jeugdboek
Lemniscaat
Lydia Meeder en Barbara Zuurbier
Waardering: 8.0

Optimisme is dodelijk van Susin Nielsen  (We zijn allemaal moleculen) heeft vrijwel alle ingrediënten voor een klassieke young adult roman. Dood, verliefdheid, depressie, ouders met problemen en nog een paar van die elementen waarover adolescenten graag lezen omdat het herkenbaar is. Of net een graadje erger dan de onzekerheden en problemen waar ze zelf mee worstelen.

Petula kampt met een depressie na het overlijden van haar tien jaar jongere zusje waarvan ze zichzelf de schuld geeft.  Maxine stikte op haar derde in de knoop van een knuffel die ze van haar oudere zus kreeg.  Het schuldgevoel verteert Petula en soms wil ze dood maar dat kan niet omdat ze nu het enige kind van haar ouders is. Petula heeft het tot haar levensvervulling gemaakt om haar ouders te beschermen en bij elkaar te houden en daarvoor moet ze zelf in leven blijven.

De dood van haar zusje heeft haar geleerd dat je zomaar kan sterven en dat het gevaar constant op de loer ligt. Dus gebruikt ze de hele dag door desinfectiemiddel rond, vermijdt het langs bouwterreinen te lopen en wordt geplaagd door paniekaanvallen. In de creatieve therapiegroep (door Petula schertsend ‘Knutselen voor krankzinnigen’ genoemd) ontmoet ze lotgenoten en natuurlijk de jongen op wie ze verliefd wordt. Deze Jacob was betrokken bij een verkeersongeval en heeft een bionische arm. Petula’s theorie is dat optimisten eerder overlijden dan pessimisten omdat ze denken dat het wel mee zal vallen en te weinig voorzorgsmaatregelen nemen. Pessimisten zijn realistischer. Als bewijsstukken verzamelt ze krantenberichten als ‘Passeren bouwterrein  wordt verpleegster fataal’ en ‘Man onthoofd tijdens liftongeval’.

Het klinkt over de top maar Nielsen houdt het binnen de lijntjes van het geloofwaardige. Door een goede balans tussen zelfspot en ironie aan de ene kant en het verdriet en de pijn aan de andere kant. Optimisme is dodelijk is daardoor geen tearjerker maar onderhoudende young adult waarbij je met een brok in de keel zit te grinniken.

 

 

Tags : doodFamiliejeugdboekLiefde en vriendschapproblemenpsychiatrierouwYoung Adultzus