close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

De rode draad van Van Haeringen

Annemarie van Haeringen Ossip en de onverwachte reis Prentenboek
Leopold
Waardering: 8.0

De coverprent van het nieuwe prentenboek van Annemarie van Haeringen is bijzonder en atypisch voor haar stijl. Is de tekenares een nieuwe weg ingeslagen? Niets is minder waar en dat is zowel een geruststelling als een tikje teleurstellend. Teleurstellend omdat het zo spannend zou zijn weer eens een heel andere kant van Van Haeringens grote talent te ontdekken. De omslag in rode lijnen toont een surrealistische wereld met monsters, dieren en poppetjes en veel planten.

Geruststellend omdat Van Haeringen voortbouwt op de fraaie albums waarin gebreid wordt (Sneeuwwitje breit een monster en Eén monster teveel). Ook in Ossip en de onverwachte reis (dat aanvankelijk Ossip vindt wat er al is zou gaan heten)  speelt een draad een hoofdrol. Een roodgemutst mannetje dat Ossip heet, volgt het spoor van een draad. Hij moet toch even wachten tot de broodjes zijn afgekoeld die hij voor Wawa heeft gebakken. De reis is enerverend maar thuiskomen is toch het mooist. Zeker als blijkt dat zijn vriendinnetje thuis is en duidelijk wordt waar die draad vandaan kwam.

Een sprookjesachtig album zonder duidelijke moraal waarin Van Haeringen de prenten het werk laat doen. Ze trekt je letterlijk meteen mee in het universum van het mannetje met de draad en door bepaalde objecten uit te vergroten. Een enorme theepot en een all stars gymschoen fungeren als huisvesting, waarin een uitgekiend oog voor detail opvalt. Verrassend is de twist waarin Ossip ineens terecht komt op de tekentafel waar hij op dat moment ontstaat, een soort Droste-effect. Mooi zijn ook de klassieke beschuittrommels die oudere lezers zullen herkennen en de vissen in het water waar Ossip met een tuinboonbootje overheen vaart. Daar is weer even die andere en verrassende kant.

Van Haeringen is één van ’s lands grootste illustratoren maar iedere keer valt ook weer op hoe pakkend haar teksten zijn. Kernachtige zinnetjes en fijne dialoogjes voegen echt iets toe aan de prenten. De prenten zijn prachtig maar niet  heel verrassend, maar dat is op dit niveau geen probleem. Alsof de illustratrice wil zeggen: dit is de rode draad in mijn werk, je doet het er maar mee. Nou graag, want Ossip en de onverwachte reis is opnieuw een fijn en degelijk album van Annemarie van Haeringen.

 

Tags : Dieren en natuurkaboutersLiefde en vriendschapPrentenboekSprookjesVoorleesboek