close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Bestaande Sinterklaasboeken in nieuwe jasjes

Paul Biegel De kleren van Sinterklaas Prentenboek
Gottmer
Sanne te Loo
Waardering: Kleine aanpassingen, groot verschil en plezier

Uitgeverij Gottmer bracht drie ‘nieuwe’ oude Sinterklaasboeken op de markt die met de aanpassingen weer helemaal geschikt zijn voor de decemberperiode.

Misschien wel het mooiste ‘nieuwe’ Sinterklaasboek van dit jaar is gebaseerd op een verhaal van al meer dan veertig jaar oud van meestersprookjesverteller Paul Biegel. Hij schreef ‘De kleren van Sinterklaas’ in 1979; in 2008 verscheen het als prentenboek met illustraties van Sanne te Loo. Acht jaar later is er alweer een nieuwe versie, zonder (zwarte) Pieten. Het verhaal gaat over een meisje dat stiekem in een grote koffer op de logeerkamer kijkt en ontdekt dat daar de kleren van Sinterklaas in zitten. Anouk vertelt haar klasgenootjes dat Sinterklaas bij haar thuis logeert maar zij geloven er weinig van. De pogingen van Anouk om het te bewijzen lopen op niks uit, totdat haar vader met een goed idee komt.

Dit boek sluit aan bij de ervaringen van veel gezinnen in aanloop naar het Sinterklaasfeest. Hoe maken we het leuk maar zorgen we ook dat de kinderen niks doorhebben? Het spel met het bedrog, dat het uiteindelijk toch is, en de geheimzinnigheid die dat met zich meebrengt, maakt het tot op zekere hoogte juist zo leuk. Maar de spanning moet niet te hoog oplopen en er moet ook niet iets echt misgaan. Onbedoeld brengt Anouk haar ouders in de problemen door haar mededelingen over de zogenaamde logeer-Sinterklaas. Gelukkig verzinnen ze net op tijd een oplossing die voor iedereen de perfecte uitkomst biedt. Zo is Anouk de held in haar eigen verhaal als ze met haar klasgenoten en Sinterklaas aan de keukentafel in haar eigen huis zit.

De nieuwsgierige opwinding van Anouk is vooral voelbaar in de nachtelijke prenten waarop ze ligt te piekeren en dromen over het Sinterklaasmysterie. Sanne te Loo geeft met de nieuwe illustraties een passende, nostalgische gloed aan dit warme Sinterklaasverhaal.

De kleren van Sinterklaas van Paul Biegel en Sanne te Loo, Gottmer, 4+

 

media.s-bol.com/gJlYAW95v326/1200x1003.jpg

‘Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet, want we zitten klaar zoals u ziet.’ Een vos ziet vanuit het bos de stoomboot aanmeren en lijkt te denken: “Hij zal toch niet stiekem ons huisje voorbijrijden”. Hij brengt de andere dieren op de hoogte: “Wie komt er alle jaren daar weer uit Spanje varen?”, waarna de vos voor het haardvuur zit te zingen: “Gooi wat in mijn schoentje.” Het komt allemaal goed: de dieren in het bos vieren op hun eigen manier vol overgave het Sinterklaasfeest.

‘Ziet de maan schijnt door de bomen’ van Mies van Hout is volledig gebaseerd op Sinterklaasliedjes waarbij de teksten het verhaal vertellen. Een enkel Pietje is aangepast in dit boek uit 2010 waardoor het klaar is voor een nieuwe periode. Veel romantischer dan in dit liedjesboek wordt het Sinterklaasfeest niet. Er ligt een dik tapijt sneeuw en binnen knappert het haardvuur. Een tijdloos voorlees- en zingboek waarbij alle bekende tekstfragmenten wonderwel op hun plek vallen. Tot en met het pepernootje in de lekke achterband van Piet.

Zie de maan schijnt door de bomen (sinterklaasliedjes) van Mies van Hout, Gottmer, 2+

media.s-bol.com/YY7Gp5Or5oJA/DwPQ4y/996x1200.jpg

‘Sinterklaas is de liefste sinterklaas die er bestaat.’ Alleen al om deze ontroerend mooie zin is dit boek de moeite waard. Balotje is verrukt na het bezoek van de goedheiligman aan haar familie. Ze is een echte fan en kan maar niet begrijpen dat hij weer terug naar Spanje gaat. Lichtelijk verbijsterd staat ze met haar roze fietsje op de kade waar haar wordt uitgelegd dat hij pas volgend jaar weer terugkomt. ‘Ik wil dat het nú volgend jaar wordt’, denkt ze dan. Maar eerst is het nog Pasen en zomer en ja hoor, eindelijk is hij er dan weer. Haar angst dat Sinterklaas haar is vergeten, blijkt onterecht. Natuurlijk weet hij nog wie Balotje is. ‘Ik ga wel weg, maar ik kom elk jaar weer bij je terug’.

Balotje een van de bekendste personages uit het oeuvre van tweevoudig Gouden Penseelwinnares Yvonne Jagtenberg en het is fijn dat dit Sinterklaasboek weer verkrijgbaar is. Omdat het minder conventioneel is dan de meeste andere, vooral door de robuuste prenten. Het verhaal is wel net zo hartverwarmend en eindigt helemaal zoals het hoort met ‘Dank u, Sinterklaasje.’

Balotje en Sinterklaas van Yvonne Jagtenberg, Gottmer, 4+

Deze besprekingen verschenen op 10 november op AD Online