close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Ouwe koffie met Martine Bijl

Martine Bijl Er was eens een prins en die wou een prinses Prentenboek
Gottmer
Noëlle Smit
Waardering: 6.5

Dat was een puik optreden van Martine Bijl onlangs in De Wereld Draait Door (kijk hier).  Met de haar bekende ironpasie vertelt ze over de sprookjes die ze herschreef en op sublieme wijze leest ze haar bewerking van De prinses op de erwt voor. Dat begint met de zin ‘Er was eens een prins en die wou een prinses’, wat meteen de titel van de bundel is geworden. Een slim en leuk tv-item en uitgekiende pr en voila, het boek komt een week later met stip in de hoogste regionen binnen van de CPNB Top 60, die trouwens steeds meer de DWDD Top 60 aan het worden is. Het kan dat veel kopers een déjà vu hebben en er achter komen dat ze het boekje al in huis hebben. Het verscheen vier jaar geleden namelijk al in twee delen in boekvorm in een marketingserie van Douwe Egberts. Dat vertelde Matthijs er even niet bij en houdt de uitgever ook relatief stil. Ouwe koffie in een nieuwe pot dus. Een mooie uitgave, daar niet van, maar een klein beetje verneukeratief is het wel.

Die openingszin over die prins die een prinses wou wordt gevolg door de sterkte en  treffende passage: ‘een echte prinses moest het wezen. Hij zoch in Parijs en in Londen en in Praag, in Rome en Stockholm en Kollumerzwaag, in China en in de Vogezen’. Op die manier rijmt Bijl, met een herkenbaar gebbetje als Kollumerzwaag ertussen, zoals ze dat ook doet voor de vele musicals die ze vertaalde (o.a. Sister Act, The Lion King, Beauty and the Beast, Mary Poppins en Wicked). Vlot en toegankelijk en met veel kwinkslagen. Dat is knap maar weinig opwindend en na een paar sprookjes heb je het kunstje wel door en gaat de rijmdwang tegenstaan. (‘Maar je moet de waarheid weten….ieder geitje dat hij vond, dat heeft hij opgegeten’.)

Opwindender zijn de illustraties van Noëlle Smit die in fraaie kleuren mooie beelden neerzet. Soms eigenzinnig en een beetje sinister, zoals de vreemde heren die de keizer nieuwe kleren komen aanmeten, dan weer heel veel sfeervol, bij het sprookje over de nachtegaal. Een tikje te braaf misschien, ze zou nog wel iets meer buiten de lijntjes mogen kleuren. De illustraties van Smit zijn ook al door het koffiemerk in 2011 uitgegeven, maar in dit grote formaat maakt het Er was eens een prins en die wou een prinses nog redelijk verteerbaar.

Titel Boek:

Er was eens een prins en die wou een prinses

Auteur:

Martine Bijl

Illustrator:

Noëlle Smit

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : KinderboekPoëzieprinsprinsesSprookjes