close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Over de verdwenen vader wordt niet gesproken

Kathleen Vereecken Zijdeman Jeugdboek
Lannoo
Waardering: 7.0

‘Hij vertrok naar het Verre Oosten om zijde te kopen en kwam nooit meer terug’. Kathleen Vereecken gebruikt dit familieverhaal van haar grootmoeder als basis voor Zijdeman. Het boek speelt zich af in Parijs in de achttiende eeuw, kort voor de Franse revolutie, als koning Louis XV aan de macht is. De aanvankelijk zeer geliefde vorst ziet zijn populariteit snel afnemen. In het boek is het vooral de politie die een onverkwikkelijke rol speelt door willekeurig kinderen van straat te plukken en in de gevangenis op te sluiten. De koning grijpt niet in en straft de daders niet. Ondertussen wachten Louis en Camille op hun vader die niet terugkeert uit China. Vanuit wisselend perspectief en met een verschillende stem vertellen broer en zus hun verhaal. Camille is ongeduldig en opstandig, Louis is ingetogener en vooral bezig met het kweken van zijderupsen, om vader trots te maken, mocht hij terugkeren.

Zijdeman is een mooie geschreven historische novelle, zoals Vereecken al eerder bewees (met o.a. Ik denk dat het liefde was) dat goed te kunnen. De liefhebber van mooie zinnen en pure taal zit gebeiteld. Er blijft veel ongezegd en dat is doorgaans een aanbeveling maar in Zijdeman is de soberheid zo ver doorgevoerd dat het verhaal er last van heeft. Het is duidelijk dat broer en zus niet zonder elkaar kunnen en de verdwijning van de vader hangt als een onuitgesproken doem over hun leven. Camille en Louis worden geen echte kinderen, geen personages die tot leven komen. Over de verdwenen vader wordt niet of nauwelijks gesproken vanuit de gedachte dat zolang het niet is gezegd, hij niet echt weg is. Die keuze zit in de weg, de emoties over zijn verdwijning blijven daardoor aan de oppervlakte.

De historische context komt ook maar moeizaam tot leven. De koning wordt omschreven als een ‘egoïstische fat’ die geen voeling heeft met de bevolking. De Parijzenaars moeten maar geloven dat hij niets met de ontvoeringen te maken heeft. Het schetst een beeld, zet wel enigszins aan het denken maar het wordt nergens broeierig of echt verontrustend. Daarvoor neemt de auteur teveel afstand van de materie.

Vereecken heeft voor een aantal elementen gekozen die geen een eenheid willen vormen. Er is een vader zoek, er wordt geweven en er moeten rupsen gekweekt, er is een akelige koning en een onveilige stad waar kinderen worden kinderen ontvoerd. Vereecken slaagt er niet in daar een meeslepend verhaal van te maken.

Dan nog blijft Zijdeman een aanrader voor de mooie taal (“Ooit zoek ik hem echt, tot die tijd woont hij ergens in mij”) maar veel minder voor het verhaal.

Titel Boek:

Zijdeman

Auteur:

Kathleen Vereecken

Uitgever:

Lannoo

Kaft:
Tags : Andere landengeschiedenisjeugdboekkoningparijsVroeger