close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Overtuigende tekst en naargeestige prenten over de dood

Claudia Jong Nooit is voor altijd Prentenboek
Davidsfonds
Kristof DeVos
Waardering: 7.0

‘Op een dag was zusje weg. Haar stoel bleef leeg, haar bed onbeslapen, haar beer onbeknuffeld. Mama had verdriet. Dat kon je zien, zelfs aan haar knieën. Papa was stil en onzichtbaar’. De eerste zinnen uit het prentenboek Nooit is voor altijd, geschreven door Claudia Jong. Dat begin laat niks te raden over, dit is een boek over een overleden zusje. Het jongetje denkt nog even dat ze zich heel goed heeft verstopt maar ze is dood. ‘Zusje is dood’. De jongen kent dat woord niet en gaat de rest van het boek op zoek naar de betekenis. Vader laat hem een dode eekhoorn zien en moeder wijst hem op een ster. Dan krijgt de jongen een idee en waaiert het boek verrassend, dromerig en spannend naar een bijzonder slot.

Claudia Jong overtuigt met mooie zinnen als ‘Toen sneed hij de lucht doormidden’ op het moment dat hij zijn ouders vraagt waar zijn zusje is. Mama zegt over de dood: ‘Die dragen we een beetje bij ons. Die zit in onze kleren’, als de jongen merkt dat de mensen anders op hen reageren. De korte zinnen laten niets aan duidelijkheid over. ‘De dagen gingen door. De zon scheen. Mama kocht aardbeien, die ze niet opaten. Papa kon steeds beter verdwijnen’. Prachtig neergezet en heel goed voor te stellen voor mensen die de ervaring kennen. Jong blijft dicht bij de gedachtenwereld van het jongetje, zijn verbazing en zijn ongeloof, en daarom is vooral het einde zo knap. Hij wil naar zijn zusje en zo moet het zijn. Nooit is voor altijd is een boek over de dood en het omgaan op een vrij expliciete manier.

Er verschijnen regelmatig boeken voor kinderen, die kunnen helpen bij het praten over de dood, zoals Papa, hoor je me en zeer recent Groter dan een droom. De een wat dromiger, de ander wat directer; dan valt er wat te kiezen.

Wat mij betreft had Nooit is voor altijd beter zonder illustraties gekund dan met de naargeestige en zwaarmoedige tekeningen van Kristof Devos. Duistere beelden die me bijna de lust ontnamen om verder te lezen. Krasserige prenten die zijn dichtgetimmerd, met  schaduwen er om heen, als om de zwaarte nog eens te benadrukken. Op de prent waarop het jongetje vraagt waar zijn zusje is, kruipen twee grote donkere silhouetten boven op hem. Zo laat je het wel om die vraag te stellen. Natuurlijk hoe je de dood niet mooier te maken dan hij is maar een klein beetje lucht kan geen kwaad. Het jongetje kijkt voortdurend bang en ongelukkig en de eekhoorn is een merkwaardig monster. Zijn talent is duidelijk, daar gaat het niet om, maar deze beelden zijn zo zwaar en bijna agressief, die moet je kinderen niet aan doen, zeker niet bij dit onderwerp.

 

 

Titel Boek:

Nooit is voor altijd

Auteur:

Claudia Jong

Illustrator:

Kristof Devos

Uitgever:

Davidsfonds

Kaft:
Tags : doodFamilieoudersPrentenboekverdrietzus