close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Overzichtelijke, handige en en feitelijke dierenencyclopedie

Camilla de la Bédoyère Over het dierenrijk. Encyclopedie voor jong en oud Kinderboek
Gottmer
Joost Mulder
Waardering:

Ze staan er allemaal in: dieren met een hele lange naam zoals de teugelstekelstaartkangoeroe en de langsnavelmuisspecht; dieren waar je nog nooit van hoorde, waaronder het Portugees oorlogsschip, de koerlan en de armpotige. Net zo goed tref je bekendere dieren als de krekel en de huismus aan in Over het dierenrijk. Het boek wordt door de Nederlandse uitgever een ‘encyclopedie voor jong en oud genoemd’, waar het oorspronkelijk is uitgegevens als Children’s Animal Encyclopedia. Het zit er ergens tussen in maar het boek is uitermate geschikt voor echt geïnteresseerde kinderen.

Natuurlijk barst het in deze encyclopedie van de weetjes maar het is niet de focus. Feitelijke beschrijvingen staan centraal en die zijn opvallend bondig en to the point. Soms wel erg summier want je zou af en toe net iets meer willen weten. Dit is vooral een zeer handig naslagwerk zoals een encyclopedie moet zijn, met een prima register en goede verdelingen in categorieën. Uiteraard is het niet volledig, dat is onmogelijk met de enorme hoeveelheid diersoorten die er zijn. Maar er staan heel veel dieren in, onderverdeeld in zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en insecten.  En die zijn weer overzichtelijk opgedeeld in allerlei diergroepen. De categorieën worden ingeleid met de even eenvoudige als noodzakelijke vraag: Wat is…een vogel, of een vis.

Dat oorlogsschip uit Portugal is trouwens een kwal, nou ja niet een echte, hij bestaat uit een kolonie van honderden afzonderlijke poliepen. ‘Elke poliep verricht zijn eigen taken voor de kolonie, zoals voedsel vangen of eitjes produceren’. Op de tekening zie je de prachtig blauw/paarse gesluierde kwal  die dus eigenlijk geen kwal is.

Voor wie een dierenencyclopedie voor kinderen zoekt, is dit een aanrader. Mede door de heldere illustraties en het onmisbare meetlint.

 

Titel Boek:

Over het dierenrijk. Encyclopedie voor jong en oud

Auteur:

Camilla de la Bédoyère

Illustrator:

Meerdere

Vertaler:

Joost Mulder

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : Dieren en natuurencyc;lopedieKinderboekNon-fictiePrentenboekWeten en leren