close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Over het ontvoeren van een kater

Cora Sakalli Pamoek Kinderboek
Moon
Waardering: Realistisch en pijnlijk.

Beiden hebben nare en dingen meegemaakt. Orkun wordt verteerd door schuldgevoel over de dood van een vriend en heeft op een obsessieve manier de zorg voor diens kat op zich genomen. Franka vindt haar vader ‘een eikel’ en moet steeds denken aan die middag op het strand toen hij een rode zwembroek droeg.

Het zijn vanaf het begin boeiende personages, ook omdat ze lang niet alles prijs geven, wat de lezer het gevoel geeft dat het nog heel veel kanten met ze op kan.  Schrijfster Cora Sakalli reikt telkens puzzelstukjes aan die in de loop van het verhaal op hun plek vallen. Dat doet ze secuur in een sterke opbouw, waarbij Orkun en Franka om en om vertellen over hun levens, familie en problemen. Die wisseling van perspectief per hoofdstuk is niet zelden een kunstgreep, maar vormt hier juist de kracht van het boek. De hoofdstukken lopen vloeiend in elkaar over omdat de twee vertellers elkaar op een slimme manier aanvullen, wat de vaart en het ritme ten goede komt.

De kat die Orkun na de verhuizing mee heeft gesmokkeld is de rode draad in het verhaal dat een paar dagen omhelst en toewerkt naar het weekend dat Franka bij haar vader op bezoek moet. Ze heeft er alles voor over om niet te gaan en het wordt steeds helderder waarom.  Met frisse tegenzin zorgt Franka voor Pamoek en samen met Orkun gaat ze op zoek naar een nieuw thuis voor het dier. Ondertussen worden de hobbels in hun leven duidelijk. Die hebben vooral te maken met het onvermogen en de sores van volwassenen, zoals verslaving en depressie. Sakalli laat fraai zien hoeveel impact dat op kinderen heeft. Franka heeft het gevoel dat haar moeder aan het verdwijnen is: “Haar lichaam slof nog wel rond, maar daar zit nog maar een sprankje mam in.” Langzaam durven de twee over hun problemen te praten en hun kwetsbaarheid te tonen. Orkun en Franka hebben meer gemeen dan ze denken en komen steeds dichter bij elkaar. Dat levert fraaie scenes met verrassende inzichten op.

Haar vorige boek Rennen droeg een belofte in zich en de potentie die zich aandiende, maakt ze meer dan waar. Pamoek is een stapje voorwaarts in meerdere opzichten, met name door de slimme dwarsverbanden. Een realistisch en bij vlagen pijnlijk boek over kinderen die veerkracht tonen.

Tags : alcoholdepressieDieren en natuurFamiliegrootoudersjeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapmoedermulticultioudersproblemenscheidingSpanning en avontuurverhuizenverslaving