close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Password mist de beklemming van Boy 7

Password van Mirjam Mous valt nauwelijks te bespreken zonder veel van het verhaal weg te geven. Mous schreef opnieuw een fantasievolle en complex geconstrueerde jeugdroman waarin veel niet is wat het lijkt. Met het succesvolle Boy 7, dat momenteel wordt verfilmd, zette ze een lijn in waar ze op lijkt te willen voortborduren. Net als in Boy 7 kiest Mous voor een constructie waarin verwarring rond de identiteit een rol speelt. Zijn de personen wel wie zeggen dat ze zijn? In Password draait het om drie jongens. De gezette Mick wordt veel gepest op school en vindt in nieuweling Jerro een bondgenoot. Jerro is de zoon van een game-magnaat en wordt in auto met chauffeur naar school gebracht en continu beveiligd. Al vrij snel lijkt Jerro niet meer op de Jerro die hij was en Mick legt zich daar niet bij neer en gaat op onderzoek uit. Is er een derde jongen in het spel?

Van meet af aan is Password erg spannend, dat gaat met name op het voor het eerste deel dat vanuit Mick wordt verteld. Jammer genoeg kiest Mous ervoor om de delen daarna vanuit andere personages te beschrijven wat herhaling met zich meebrengt en de vaart uit het verhaal haalt. Het mysterie wordt letterlijk van alle kanten belicht en er wordt wel erg weinig aan de verbeelding overgelaten. Een auteur hoeft niet alles uit te leggen en op de knieën te gaan. Mous gebruikt onnodig woorden om de verhaallijn neer te zetten en gevoelens te duiden.

Password leest lekker weg en zal het ongetwijfeld goed doen bij de jeugdige lezer die van spannende boeken houdt. Het idee van persoonsverwisseling en virtuele games is niet nieuw maar wordt wel aardig uitgewerkt. Het boek sluit prima aan bij de jeugdcultuur met alle citaten uit science-fiction films. Mous voelt goed aan wat haar lezerspubliek aan maar slaagt er te weinig in de originaliteit en vooral de beklemming van Boy 7 te evenaren. Password lijkt dan ook vooral een poging om het succes van Boy 7 te kopiëren en dat is jammer want dat boek was er al.

Titel Boek:

Password

Auteur:

Mirjam Mous

Kaft:
Tags : gamesjeugdboekRuzie en pestenspanSpanning en avontuurthriller