close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Quelle horreur. Adieu monsieur!

Enzo Pérès-Labourdette Paul Poiret. Dromen van de Orïent Prentenboek
Leopold/Gemeentemuseum Den Haag
Waardering: 8.0

Een logischer keuze dan Enzo Pérès-Labourdette voor een boek over mode-ontwerper Paul Poiret en Art Déco is er nauwelijks.  Niet zozeer omdat ze beiden van oorsprong Frans zijn maar vooral om dat zijn stijl  er voor is gemaakt. De 25-jarige illustrator studeerde aan de Minerva Kunstacademie, kreeg in 2015 de Fiep Westendorp stimuleringsprijs en zijn naam duikt steeds vaker op in kinderboeken (o.a. Anne, het paard en de rivier). Enzo Pérès-Labourdette woont en werkt in ons land dus hij mag legitiem als Nederlands illustrator worden gezien.

Hij maakte voor het Haags Gemeentemuseum het kunstprentenboek bij de tentoonstelling over de mode-ontwerper Paul Poiret die aan het begin van de vorige eeuw vrouwen bevrijdde van het korset. Poiret ontwierp Oosters aandoende mantels met veel draperieën en werd een invloedrijk kunstenaar. In het prentenboek is te zien hoe die carrière er in grote lijnen uitzag.  Pérès-Labourdette volgt getrouw de ontwikkeling die Poiret doormaakte, een gerechtvaardigde keuze bij een voor het grote publiek relatief onbekende kunstenaar.

Poiret liep stuk in de modewereld brak uit het keurslijf van de modewereld en haalde inspiratie uit zijn reizen door  door Arabische landen. De eerste grote modeshow van Poiret in Parijs wordt zo omschreven:

 De modeshow wordt een feest van Duizend-en-twee-nchten. De gasten zijn verrukt van de vormen en kleuren die Poiret laat zien. Ze kopen de kleding ter plekke en wachten geen moment om het aan te trekken. 

De tekst is meer dan in orde, zeker voor iemand voor wie het Nederlands niet de moedertaal is. Mooi hoe hij de talen combineert, bijvoorbeeld in de geestige passage over het ontslag van Poiret bij een chique modehuis. ‘Quelle horreur! Wat een geweld van kleur, wat een verschrikkelijke vorm! De kimono van Poiret valt niet in de smaak. ‘Adieu monsier, u kunt vertrekken!’ De  sprookjesachtige stijl van Pérès-Labourdette leent zich bij uitstek voor dit Art Déco boek met een fantastische cover. De illustraties zijn zwierig maar ook heel precies, met veel oog voor detail. Aanvankelijk is het kleurgebruik sober maar, parallel aan de ontwikkeling van Poiret, wordt die steeds uitbundiger.

Het is opvallend dat een jonge illustrator al zo’n duidelijke handtekening heeft, hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Ludwig Volbeda, ook al zo’n jong talent. Er lijkt een nieuwe generatie vakkundige en eigenzinnige illustratoren op te staan, en dat is goed nieuws. Wellicht lopen we de achterstand op België een beetje in.

De vermaarde serie prentenboeken van het Haags Gemeentemuseum zijn bedoeld om nieuwsgierig te maken naar kunst en dat is opnieuw meer dan gelukt.

Tags : buitenlandKinderboekkunstmodemuseumPrentenboektentoonstellingVoorleesboek