close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Pispaal zonder reden

Jiska wordt gepest en krijgt het behoorlijk voor haar kiezen. Onder leiding van Sophie, een nieuw meisje in de klas, wordt Jiska (Piska) zonder duidelijke aanleiding of reden tot nieuwe pispaal verklaard. Geleidelijk gaat het van kwaad tot erger tot dat er nauwelijks nog grenzen lijken te bestaan en Jiska de meest grove verwensingen en beledigingen naar haar hoofd gekrijgd. Iedereen lijkt er aan mee te doen, zelfs de meisjes van wie ze dacht dat het haar vriendinnen waren. In ieder geval neemt niemand het duidelijk voor haar op. Behalve een jongen uit een hogere klas maar die wordt door Cazemier uit de hoge hoed getoverd en zijn rol blijft een beetje in het midden.

Pesten is van alle tijden maar Cazemier beschrijft in Offline vooral de rol die Hyves en MSN en de mobiele telefoon tegenwoordig spelen in het groepsgedrag van jongeren. Het web creeert een afstand en is deels  anoniem waardoor het gemakkelijk is om een slachtoffer uit te kiezen. Er wordt een anti-Jiska hyves opgezet, ze krijgt talloze anonieme smsjes die er niet om liegen en haar MSN-account wordt gehackt.

Het verhaal van Jiska is exemplarisch voor het grote aantal Nederlandse kinderen dat dagelijks met buikpijn naar school gaat omdat ze het opnieuw te verduren krijgen. Cazemier beschrijft het groepsgedrag en het pesten zoals het is. Zonder al te veel omhaal en zonder er een heel bijzonder boek van te maken. Offline is net zoals de meeste boeken van Cazemier, razend herkenbaar en uit het leven gegrepen. De ouders en leerkrachten lijken te slapen en de kinderen zijn meedogenloos. Er zit geen spatje fantasie bij, ze vertelt het zoals het is en achter in het boek wordt informatie en tips gegeven om het helemaal af te maken.

Jiska’s verhaal is schrijnend om te lezen maar tegelijkertijd natuurlijk erg voorspelbaar. Cazemier voegt weinig aan het standaard pestverhaal toe, behalve dan de nieuwe media maar dat is inmiddels ook al bijna een afgekloven thema. Lyanne, de zus van Jiska is verstandelijk gehandicapt en speelt ogenschijnlijk een belangrijke rol in het boek. Maar welke precies, wordt niet helemaal duidelijk.

Pestverhalen zitten meestal dicht op de huid en zijn akelig om te lezen omdat de eenzaamheid van het slachtoffer zo enorm is en de hele wereld zich van hem of haar lijkt af te keren. Ook in dit geval hebben de ouders niets door, al merken ze wel iets van een gedragsverandering. Het is voor ouders misschien toch niet zo’n gek idee om af en toe eens te checken wat de kinderen op internet uitspoken.

Titel Boek:

Offline

Auteur:

Caja Cazemier

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapRuzie en pestenSchool