close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Plotseling niet meer ‘het zusje van’

Jandy Nelson struikelt in haar debuut van enthousiasme bijkans over de meanderende zinnen. Ze situeert haar boek in Noord-Californie, ‘de uiterste grens van het hippierijk’. Op school zitten kinderen met namen als Tulip, Begonia, Electricity en Magic Bus. En Lennie en tot voor kort haar zus Bailey want die is vier weken geleden overleden.

Lennie woont samen met Omie, haar grootmoeder, en Oom Big, die onlangs voor de vierde keer is gescheiden. De hemel begint bij je voeten beschrijft het rouwproces van Lennie dat verstoord wordt door de komst van de aantrekkelijke Joe Fontaine, op wie de maagdelijke Lennie tot over haar oren verliefd wordt. En ze vindt troost bij Toby, de vriend van haar zus, wat een beetje uit de hand loopt.

Lennie en Joe vinden elkaar in de liefde en in de muziek, zij speelt klarinet en hij gitaar. Lennie en Toby vinden elkaar in het verlies van hun zus c.q. vriendin. Verlies kan verlammend werken maar in dit geval heeft het een bijna louterende ervaring. Lennie wordt van de wat passieve ‘zus van’ ineens een persoonlijkheid die er mag zijn en gezien wordt.

Lennie rolt door een achtbaan van nieuwe ervaringen en emoties in een roman die zo nu en dan trekjes van ordinaire chicklit heeft maar ook rustig in het rijtje boeken over rouwverwerking geplaatst kan worden. Jandy Nelson debuteert met flair en durf. Het hele palet aan mogelijke emoties komt in extremo voorbij. Van hotel de botel verliefd zijn tot het helemaal niet meer zien zitten. Nelson grossiert in bizarre vergelijkingen, metaforen en verwijzingen (vooral naar de zusjes Bronte in de Woeste Hoogte) en heeft alle register open getrokken. Nelson dendert maar door en neemt geen moment rust. Ze kan schrijven, dat bewijst ze zeker. Maar De hemel begint bij je voeten is nogal topzwaar en barst uit zijn voegen van thema’s, personages en zijweggetjes. Zeker als Omie tegen het einde ook nog eens verliefd blijkt te zijn. Toch is het gedurfd om zulke heftige emoties, rouwen om je zus en tegelijkertijd voor het eerst verliefd worden en sexuele ervaringen opdoen, bij elkaar te brengen.

`

 

Titel Boek:

De hemel begint bij je voeten

Auteur:

Jandy Nelson

Vertaler:

Michele Bernard

Kaft:
Tags : FamiliejeugdboekLiefde en vriendschapmuziekscheidingzus