close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Portret van een heldhaftige dwaas

De Grieks mythologische figuur icarus is vooral bekend van zijn vleugels van was, die smolten in de zon. Scenario- en toneelschrijver Marcel Roijaards vertelt zijn levens verhaal in zijn debuutroman Rebel met vleugels waarin de mislukte ontsnappingspoging, waaraan Icarus zijn faam ontleent, niet meer dan een bijzaak is. Roijaards schetst het portret van een bijzondere jongen, deels gebaseerd op de feiten die we kennen en aangevuld en geromantiseerd.

Icarus is de zoon van de vermaarde uitvinder Deadalus die door de wrede koning Minos wordt gedwongen een labyrint op het eiland Kreta te ontwerpen waar niemand uit kan ontsnappen. Roijaards laat de vrienden en oud-klasgenoten van Icarus terugblikken op zijn leven vanaf het podium van een amfi-theater. Het is duidelijk dat Icarus niet meer leeft, maar wat hem precies is overkomen, blijft lang in het midden. Zijn vrienden raken maar niet uitgepraat over deze bijzondere jongen die zoveel drieste acties ondernam en voor niets en niemand bang was. Het ligt in de lijn dat het een keer misloopt met deze waaghals. Uiteraard wordt hij tot over zijn verliefd op dochter van de tirannieke koning want waarom zou je voor de gemakkelijke weg kiezen?

Icarus is zowel een held als een dwaas. Hij gaat tegen de gevestige orde in, heeft geen ontzag voor autoriteit en gaat de strijd aan met humor, brutaliteit en flair waarbij hij niet zelden zichzelf of anderen in gevaar brengt. Rebel zonder vleugels is een aaneenvlechting van avonturen en mythische verhalen. Icarus duikt zomaar ineens weer op om zijn vrienden op sleeptouw te nemen, om daarna ook weer verdwenen te zijn. Een rusteloze jongen die nergens kan aarden en als de lezer al niet wist hoe het afloopt, voelt hij het noodlot in de lucht hangen.

Roijaards maakte een degelijke en onderhoudende vertelling waarbij hij de verhalen van de Griekse mythologie als basis gebruikt. Hij blijft dicht bij de oorsprong en waagt zich niet aan moderne fratsen. Icarus heeft geen iphone en nipt niet aan een nespresso. Het probleem van die keuze is dat er weinig voor in de plek komt. Vormtechnisch en stilistisch is het in orde maar ook niet meer dan dat. De vriendengroep geeft mild commentaar in de sfeer van bezorgdheid en gemis maar ook daar wil het niet echt vlammen. Roijaards voegt weinig toe met dit boek, er is geen voelbare relevantie of noodzaak en het is dan ook de vraag wat de auteur wil vertellen. Rebel zonder vleugels is een vaardig geschreven portret van een bevlogen jongen die zijn noodlot tegemoet gaat. Meer en minder is het niet.

Titel Boek:

Rebel met vleugels. Het verhaal van Icarus

Auteur:

Marcel Roijaards

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : doodhistoriejeugdboekkoningmythologie