close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Rechter Kreukniet en bandirecteur Flapstra

Piet Polies dook als personage al eerder op in een prentenboek en luisterboek en is nu de hoofdpersoon in een verhaal voor kinderen vanaf een jaar of zeven. De politieagent gaat met zijn neefje Robin de strijd aan tegen oplichters en andere misdadigers. De verhalen zijn gebaseerd op afgeronde arresten van de strafkamer van de Hoge Raad maar dat belooft meer dan wordt waargemaakt.

Een boek waarin echt gebeurde zaken worden omgezet in fictie voor kinderen. Zodat ze iets opsteken over de werking van opsporing en de rechtspraak. Dat kan geen kwaad in een tijd waarin de beeldvorming over deze belangrijke maatschappelijk issues nogal afwijkt van de werkelijkheid. Het zou een bijdrage kunnen zijn die recht doet aan de complexiteit van het justitiele systeem.

Jammer genoeg is Piet Polies te veel een karikatuur en zijn de verhaaltjes te schetsmatig uitgewerkt, om er iets van op te steken. Het idee is van een advocaat, de uitwerking van schrijver Floris Kapelle. Die laatste werkt ook in de reclame en dat is goed  te merken want de marketing is in orde. Het boek gaat vergezeld van een Piet Polies bonnenboekje en een stickervel. De schrijfstijl is net zo populair en over de top, alleen al de namen van de personages: juwelier Glimmerveen, officier van justitie Meester Grijpgraag,  rechter Kreukniet en bankdirecteur Flapstra. Niet zelden krijgen agenten in kinderboeken een hoog slapstickgehalte. In Agent en Boef van Tjibbe Veldkamp gebeurt dat heel overtuigend, bij Piet Polies had een serieuzer beeld niet misstaan.

In dit boek twee grappige maar simpele verhalen over geldvervalsers en een kermisdirecteur die illegaal stroom aftapt. Het recht zegeviert, met behulp van Robin, het dappere neefje van Piet Polies. Dat is mooi maar kinderen steken er verder weinig van op. De illustraties zijn een bijzondere vermelding waard, een aardige combinatie van fotografie en tekeningen. Een leuke vorm die het realiteitsgehalte vergroot, al zijn ook hier alle personages neergezet als een soort geinponems.

Titel Boek:

Piet Polies in actie

Auteur:

Floris Kapelle

Illustrator:

Rijk de Gooyer

Kaft:
Tags : KinderboekpolitiePrentenboekslapstickSpanning en avontuur