close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Rian Visser maakt er wel een lespakket bij

Rian Visser Drie dappere paardjes Prentenboek
Gottmer
Margriet van Noort
Waardering: 7.0

Rian Visser is een belangrijke en onvermoeibare stimulator. Z is veel meer dan een kinderboekenschrijfster: ze zet dingen op de kaart, initieert en stimuleert en durft de vinger op zere plekken te leggen. Zo opende ze de aanval op uitgeverij Clavis over de slechte betalingen en is ze voorloper op het gebied van digibordlessen. Geen boek van haar of er hangt een multimediaal totaalpakket aan vast dat er op is gericht kinderen te laten kennis maken met lezen en boeken. Kinderen met leesproblemen en/of een taalachterstand hebben haar een geweldige ambassadeur. Ze heeft deze week terecht de persoonlijkheidsprijs van de Alfabatiseringsprijzen van dit jaar gewonnen.

Voor een recensent levert een auteur als Visser een dilemma op. Literair gezien behoort ze niet tot de interessantere auteurs maar schrijvers als deze zijn zo belangrijk dat we ze niet mogen negeren. Daarom bespreek ik af en toe een van haar boeken maar wel met de kanttekening dat ik met een recensie geen recht toe aan alle bijzaken en de inzet van de auteur. .

Drie dappere paardjes is na Sproet  opnieuw een paardenboek en wederom een project met illustratrice Margriet van Noort. Geen truttig manegeboek maar een verhaal over drie paarden die zich in de wei staan te vervelen en op zoek zijn naar een uitdaging. Zwartje, Vlekje en Vosje mogen een keer per jaar een kunstje doen tijdens het dorpsfeest en verder gebeurt er weinig. Ze breken uit en vinden een nieuwe bestemming: Vlekje wordt werkpaard en Vosje een rijpaard. Alleen Zwartje doet er wat langer over om een vacature te vinden die hem aanspreekt totdat een circus het dorp aandoet.

Wat wil je eigenlijk gaan doen in het leven en wat zijn je dromen en ambities? Die grote thema’s zijn behapbaar gemaakt voor kleuters. Het is prettig herkenbaar dat Zwartje wat treuzelt en draalt is en niet meteen op zijn plek is. Als werkpaard Vlekje langs zijn wei rijdt en vraagt hoe het gaat, zegt Zwartje niets. ‘Hij weet het niet zo goed’. Niet iedereen weet meteen wat hij wil en hoe hij dat voor elkaar moet krijgen. Een degelijk voorleesverhaal en laat het maar aan Rian Visser over om de onderwerpen uit te diepen in digibordlessen en andere multimediale toepassingen. De tekeningen zijn net zo degelijk als het verhaal, zonder de ambitie om vernieuwend te zijn.

Titel Boek:

Drie dappere paardjes

Auteur:

Rian Visser

Illustrator:

Margriet van Noort

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : Dieren en natuurpaardPrentenboekVoorleesboek