close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Opa is de sterkste van allemaal

Ingrid en Dieter Schubert Rinus Prentenboek
Hoogland & Van Klaveren
Waardering: Sterk album van de Schuberts

Bijna niets in het leven is zo zeker dan dat er om de zoveel tijd een prentenboek van Ingrid en Dieter Schubert verschijnt. Vrijwel altijd over dieren en vrijwel altijd van degelijke kwaliteit. Af en toe is er een uitschieter en daar mogen we Rinus wat mij betreft toe rekenen.

Neushoorntje Rinus (van het geslacht Rhinoceros) wil graag net zo stoer, sterk en wild zijn als zijn opa vroeger was. Maar opa is nu oud en doet het liefst een dutje. Dus gaat Rinus zelf lekker de wildebras uithangen maar het was handig geweest als iemand hem op de risico’s had gewezen. Door zijn onbesuisde gedrag belandt hij in een waterval. Precies op dat moment schrikt zijn opa wakker en is er als de kippen bij om hem te redden. Rinus vertelt daarna aan iedereen die het wil horen dat zijn opa een held is en de sterkste van allemaal.

Een mooi, rond verhaal over grootouderschap en generaties. Rinus plaatst zijn opa op een voetstuk en tegelijk zien we dat de oude neushoorn vermoeid en doof is. Maar als zijn kleinzoon in gevaar is, komen de krachten van vroeger terug. De Schuberts maken van de dieren geen mensen, maar voegen wel menselijke accessoires en eigenschappen toe. Kleuters kunnen zich mede daardoor vereenzelvigen met de onbesuisde Rinus.

Veel genietbare details op de prenten, zoals een enorm gehoorapparaat en een kekke bril. Opvallend is het regenboogtasje dat Rinus bij zich draagt. De bijrollen van de andere dieren zijn grappig uitgewerkt. Stokstaartjes duwen de hangmat en een tijger smeert opa met balsem in. Ergens is het een vertrouwd Schuberts-album maar qua thema en uitwerking is het een boek met meerwaarde.

In de 96e aflevering van de Grote Vriendelijke Podcast kun je luisteren naar een gesprek met de Schuberts over Rinus.

 

Tags : Dieren en natuurFamiliegrootoudershumorillustratiesLiefde en vriendschapPrentenboekSpanning en avontuurVoorleesboek