close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Roodkapje als nuffig hittepetitje

‘Roodkapje mocht alles en moest niets. Bijna niets. Heel af en toe moest ze bij grootmoeder langs. Dat verwende nest uit het grote huis, zo noemde iedereen haar. De Grote Wolf noemde haar gewoon Roodkapje.’ De Grote Wolf is in dit omgekeerde sprookje van Jonas Boets een lieve goedzak die geen kwaad in de zin heeft.

Geheel per ongeluk verorbert hij oma en Roodkapje die pardoes in zijn bek belanden. ‘Grootmoeder tuimelde van schrik voorover ….recht in de muil van Grote Wolf’. Leter gebeurt het nog een paar keer.  Een truc die in het kindertheater waarschijnlijk goed werkt maar deze slapstick komt op papier minder tot zijn recht. De Grote Wolf wordt achterna gezeten door de jager en belandt op zijn vlucht bij ondermeer de zeven geitjes en de drie biggetjes. Dat valt allemaal niet mee met een dikke buik, waar illustrator Nils Pieter wat meer de nadruk op had kunnen leggen. Nu rent er een licht gezette Wolf door het bos die met zijn gewicht nogal wat paniek veroorzaakt.

Tot zover de minpuntjes. De Grote Boze Wolf (was helemaal niet boos) is een vermakelijke variant op een sprookje volgens beproefd recept. Al veel vaker gedaan maar het blijft leuk om karaktertrekken van de bekende sprookjesfiguren uit te vergroten of om te keren. Roodkapje als nuffig hittepetitje en de wolf als schattige en naieve allemansvriend.

De prenten zijn vol en soms wel erg dichtgeplamuurde prenten, waarbij de kleine delftsblauwe tekeningen van details uit het verhaal een prettig tussendoortje zijn. Een voorleesboek voor kleuters die er tegen kunnen dat Roodkapje uit haar comfortzone wordt gehaald.

Titel Boek:

De grote boze wolf (was helemaal niet boos)

Auteur:

Jonas Boets

Illustrator:

Nils Pieters

Kaft:
Tags : PrentenboekroodkapjeSprookjesVoorleesboek