close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Ruggenberg is in de eerste plaats een verhalenverteller

Rob Ruggenberg De boogschutter van Hirado Kinderboek
Querido
Waardering: 7.5

Rob Ruggenberg duikt er helemaal in, als hij voor een thema kiest. Voor zijn vijfde historische jeugdroman reisde hij af naar Japan en verdiepte zich met tomeloze energie in de geschiedenis van de VOC. Hij documenteert zich uitvoerig en werkt dat uit in een spannend verhaal. Ruggenberg is in de allereerste plaats een verhalenverteller en dat is knap voor een auteur die zo vol zit met gedetailleerde informatie.

In De boogschutter van Hirado vertelt Ruggenberg her verhaal van Reyer die in de 17e eeuw door zijn vader als leerling-koopman naar het Japanse eiland Hirado wordt gestuurd. Geen toegankelijke setting op het eerste gezicht, maar Ruggenberg slaagt er snel in de lezer mee te nemen in de sfeer en het avontuur. Reyer valt als een blok voor een Japans meisje, dat tot zijn haar en schrik wordt uitgehuwelijkt aan een oude Nederlandse VOC-dronkelap.

De relatie tussen Reyer en het meisje is wat vlak uitgewerkt en er zitten wat te grote sprongen in het boek maar Ruggenberg vertilt zich niet aan deze geschiedenis. Hij houdt de spanningsboog vast en geeft impliciet een overtuigend beeld van de manier waarop Nederlanders en Japanners met elkaar omgingen. De ontknoping in laatste hoodstukken is razendspannend en  indringend en bij vlagen bijna mystiek. Het absolute einde is dan weer wat arbitrair.

Ruggenberg blijft een bijzonder geval. Hij debuteerde zeven jaar geleden op zijn zestigste en is er in korte tijd in geslaagd een vast lezerspbuliek aan zich te binden.  Dat mondde vorig jaar in de verrassende bekroning met de prijs van de Jonge Jury voor IJsbarbaar. Over dat boek was ik minder enthousiast maar met De boogschutter van Hirado revancheert Ruggenberg zich wat mij betreft. Een complexe geschiedenis samengebald in een toegankelijk en spannend verhaal. Dat voorziet duidelijk in een behoefte en zijn schare fans zal met De boogschutter van Hirado alleen maar groter worden.

 

Titel Boek:

De boogschutter van Hirado

Auteur:

Rob Ruggenberg

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : geschiedenisjeugdboekKinderboekscheepvaartSpanning en avontuurVroegerzee