close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Hup en klik, hup en klik

Pepijn Lievens Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan Kinderboek
Lannoo
Waardering: Absurdistisch en bijzonder

Het is niet heel vreemd om halverwege dit boek te denken: wat ben ik nou eigenlijk aan het lezen?  Ryan is dan al tijdelijk veranderd in een balpen en zoekt in een afgelegen woud naar een zeldzame plant, waarbij hij kan communiceren met afgedankt huisraad.

Zo vervreemdend en absurdistisch is het niet vaak en is het dan ook wennen dat Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan een realistisch slot kent. Dat heeft te maken met de verdwijning van zijn vader die aankondigde even weg te gaan. Ryan maakt daar in zijn hoofd van dat zijn vader een ontdekkingsreiziger met een geheime missie is. Ondertussen wil hij graag indruk maken op zijn klasgenote Rafaella (“Je denkt misschien dat ik bang ben. Dat is niet het geval, want ik ben verliefd”) en schakelt daarbij een expert in vermommingen in. Vandaar die verandering in een pen waardoor hij dicht bij haar kan zijn.  Een even idioot als hilarisch gegeven: “Ik beland weer op mijn punt. Hup en klik, hup en klik.”

Pepijn Lievens (51) is van oorsprong theatermaker en toneelschrijver en heeft één ander kinderboek achter zijn naam: Voor altijd uit 2021. Hij toont zich in dit tweede boek een eigenzinnige auteur met een gedurfde toon. Het gevaar van absurditeit is dat het kan omslaan in flauwiteiten, dat zit hier ook op het randje, maar valt net de goede kant uit. Lievens maakt van Ryan een gepassioneerde verteller die de lezer met zijn woordenstroom en onstuimige fantasie voor zich inneemt. Daardoor geloof je hem als hij verandert in een balpen of met een koelkast praat. De tocht door het oerwoud, waar het naar zwavelzuur en olifantenoorsmeer stinkt, is een enerverend hoogepunt.

Als zijn vader thuiskomt, neemt de harde realiteit het over en blijken de wensen van Ryan toch niet helemaal uit te komen. Daar krijgt het verhaal een realistische en wat onaangename versnelling die meer uitwerking had verdiend. Te plots wordt de fantasierijke ballon lek geprikt. Lievens laat  zien hoe de fantasie van een jongen op hol kan slaan als het leven te ingewikkeld en spannend wordt. En dat doet hij op een bijzondere manier.

 

 

Tags : Dieren en natuurFantasiehumorKinderboekLiefde en vriendschapmoederproblemenscheidingSchoolSpanning en avontuurverliefd