close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Schaamteloze kopie van De Hongerspelen

Victoria Scott Water & vuur Jeugdboek
Leopold
Ellis Post Uiterweer
Waardering: 6.0

Slim om een verkoopstickertje op de voorkant te plakken met de tekst dat dit boek volgens een website ‘nog beter dan de Hongerspelen’ is. Dat wekt de interesse, ook van uw recensent, die dacht: ‘het zal toch niet waar zijn’ en inderdaad van een koude kermis thuis kwam. Water & Vuur is een kopie van De Hongerspelen en dan eentje die zeker niet van een hogere kwaliteit is.

Het draait ook hier om een mysterieuze wedstrijd waarvan de organisatie en precieze opzet onduidelijk is, maar waarvan al snel blijkt dat het op meerdere manieren om leven en dood gaat. Meer dan honderd deelnemers gaan fanatiek de strijd aan in de jungle en woestijn, omdat op de winnaar een ultiem geneesmiddel wacht. Iedere deelnemer is op pad om voor een doodziek familielid (of andere geliefde) de redding binnen te slepen. Het boek begint met het persoonlijke verhaal van Tella die met haar ouders en doodzieke broer recent is verhuisd naar een afgelegen gebied. Als ze op de hoogte wordt gesteld van de wedstrijd kan ze niet anders dan vertrekken.

De overeenkomsten met De Hongerspelen zijn groot: een meedogenloze strijd, de diepe noodzaak om er aan deel te nemen, gruwelijke gevechten, met elkaar en de elementen, en ziektes en dood. Scott bedacht de Pandora’s, gemanipuleerde dieren met bijzondere gaven die aan iedere deelnemer worden toegewezen. Water & Vuur is voor een groot deel het droge verslag van het geploeter door de jungle. Spannend is het niet en de sociale interactie tussen de deelnemers wordt vrij vlak beschreven. Dat De Hongerspelen gekopieerd wordt, is niet onlogisch, maar om er vervolgens mee te pronken dat het spannender zou zijn, is nogal schaamteloos.

Tegen het eind van het boek krijgt een aantal aspecten wat meer diepgang en reliëf, zoals de aanleiding tot de race en de motieven van de verschillende deelnemers. Dat biedt een beetje perspectief voor het tweede deel dat zomer 2015 zal verschijnen.

Titel Boek:

Water & Vuur

Auteur:

Victoria Scott

Vertaler:

Ellis Post Uiterweer

Uitgever:

Leopold

Kaft:
Tags : FantasiefantasyjeugdboekSpanning en avontuurYoung Adult