close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Wolwirwar

Gemma Merino Het schaap dat een ei uitbroedde Prentenboek
Lemniscaat
Jesse Goossens
Waardering: 8.0

Het is een leuk spelletje om te bedenken hoe het volgende boek van Gemma Merino gaat heten. Na De krokodil die niet van water hield en De koe die in een boom kl0m ligt er nu Het schaap dat een ei uitbroedde. Het zou zomaar kunnen dat ik hier over een jaar De poes die leerde blaffen of Het nijlpaard dat een 7-gangen diner bereidde bespreek. De Spaanse Merino is consequent in haar thematiek: anders zijn en daarvoor durven uitkomen.

De dieren in haar prentenboeken onderscheiden zich op de een of andere manier, en zonder dat ze dat zelf perse willen, van de anderen. De krokodil durft niet te zwemmen, de koe houdt niet van gras en dit schaap is een enorme ijdeltuit die uren voor de spiegel staat om haar wol perfect in orde te maken. Ze paradeert trots door de wei met haar schitterende coiffure. Maar het lot van schapen: ze worden geschoren. Zonder de mooiste wol is het gedaan met het zelfvertrouwen van Lola en zondert ze zich af van de groep. Haar nieuwe vacht is een wilde en slordige bos maar heel geschikt om eieren in uit te broeden.

Lola heeft weer een functie, haar leven heeft weer zin. Ook dat is een terugkerend patroon in deze prentenboeken. Met haar nieuwe ‘wolwirwar’ is ze een uitstekend nest en raakt ze weer uit haar dipje. Merino’s kleine oeuvre is er één om te verzamelen. Feelgood-prentenboeken die ergens over gaan en die je met een glimlach dichtslaat. Op naar De slak die geen huisje wilde en Het konijn dat allergisch was voor wortels.

Tags : andersDieren en natuurLiefde en vriendschapPrentenboekschaapvogelsVoorleesboek