close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Zonder moeder naar Vlieland

Marike Goslinga Schuilplaats Kinderboek
Leopold
Waardering: 7.0

Het is voor alle beginnende schrijvers bemoedigend om te horen. Dat er zo af en toe een boek uit de zogenaamde ‘Slush Pile’ (de stapel ongevraagd toegestuurde manuscripten) naar boven drijft dat door een uitgever wordt opgepikt en op de markt gebracht. Schuilplaats van Marike Goslinga is zo’n boek, waar ze bij uitgeverij Leopold enthousiast genoeg van werden.

Dat is te begrijpen want het is in aanleg een aantrekkelijk en onderhoudend verhaal. Levi gaat met zijn ouders broer en zus en vader op vakantie naar Vlieland, waar ze altijd met moeder kwamen. Zij is niet lang daarvoor omgekomen bij een verkeersongeluk. De mannen proberen er het beste van te maken maar zus Anne is dwars en verpest de sfeer. Levi besluit al op de boot dat hij deze vakantie gaat redden. ‘Ik zou er gewoon voor zorgen dat alles weer was zoals vóór het ongeluk, ik zou de dingen doen die mama altijd deed’.

Levi legt de lat veel te hoog met deze nogal geforceerde opdracht aan zichzelf. Er blijken teveel dingen in het gezin niet te zijn uitgesproken, of nog te moeilijk om over te praten. Hij zoekt zijn eigen weg en sluit vriendschap met een vrijgevochten jongen en er ontstaat iets van een romance met een meisje dat op het eiland gaat wonen. Ondertussen zoeken de gezinsleden naar manieren om om te gaan met hun verdriet en komen ze geleidelijk aan de praat als ook de oudere zus begint te ontdooien.

In aanleg dus een aardig boek dat in opzet en thematiek doet denken aan o.a. sommige boeken van Anna Woltz. Maar de lat mag hoger. Schuilplaats is onevenwichtig, de verhaallijnen botsen en te veel personages krijgen weinig reliëf. En oubollig taalgebruik als ‘Ik had er zowaar zin in’  en een cliché als ‘Er borrelde iets in mijn buik. Het was alsof er aan de binnenkant ergens werd gefrunnikt’ had geskipt mogen worden. En de titel ligt ook wel heel erg voor de hand.

Blijft over een boek dat het midden houdt tussen een vakantievertelling en een psychologisch kinderboek over rouwverwerking. Net te weinig diepgang en coherentie voor een dikke voldoende maar wie weet gebeurt dat met het volgende boek van Goslinga. Dat hoeft vast niet meer via de Slush Pile.

Tags : eilandFamiliejeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapmoederoverlijdenrouw