close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Schuldgevoel en verwijten na een fataal auto-ongeluk

Netty van Kaathoven Kappen nou! Jeugdboek
Parelz
Waardering: 6.5

Leander komt in het ziekenhuis bij kennis waarna langzaam tot hem doordringt dat hij betrokken was bij een ernstig auto-ongeluk waarbij twee van zijn beste vrienden om het leven zijn gekomen en een ander zwaargewond raakte. Hij kan zich niet meer precies herinneren wat er is gebeurd, zelfs niet wie er achter het stuur zat; waarmee de kern van dit boekje is samengevat. De 18-jarige Leander raakt verstrikt in zijn herinneringen en flashbacks, waarbij de jongen die het eerst na het ongeluk bij de auto was, sterke druk op hem uitoefent. De vraag wie er reed, blijft in zijn hoofd rondspoken, al is de verrassing voor de lezer niet zo groot.

Van Kaathoven beschrijft geloofwaardig het schuldgevoel van Leander, zijn moeizame omgang met de zwaargewonde vriend en de stille verwijten van de nabestaanden. Kappen nou! is een vaardig geschreven verhaal en leest lekker weg. De dialogen zijn wisselend, soms vloeiend en dan weer houterig. De uiteindelijke gang naar de gevangenis is wat melodramatisch en zwaar aangezet maar de stemmingswisselingen en overwegingen van Leander zijn goed te volgen. Het is alleen de vraag wat Van Kaathoven beoogde met dit keurige en ronde vehraal wat al zo vaak en op verschillende manier is verteld. Kappen nou! voegt niet heel veel toe aan de jeugdboeken over ongelukken, drankgebruik en vriendschap.

Kappen Nou! wordt gepresenteerd als de eerste young adult roman van Netty van Kaathoven die al meer dan dertig boeken schreef en vooral bekend is van een paardenreeks.Die leeftijdsperceptie wringt. De hoofdpersonen zijn tussen de achttien en twintig maar hun gedrag past beter bij 15-16 jarigen. Voor de verhaallijn is het handig als een van de vrienden zijn rijbewijs al heeft maar de liefdeslijntjes passen niet bij 18-20 jarigen. Dit is geen echte young adult maar een vlot leesbaar boek voor kinderen vanaf een jaar of dertien. Van Kaathoven trapt gelukkig niet in de valkuil om plotseling hip te gaan schrijven en allerlei moderne taal te gebruiken waarvan ze denken dat jongeren die gebruiken. Carry Slee heeft daar bijvoorbeeld een handje van sinds ze ook young adult schrijft. Kaathovens stijl is sowieso beter, al is daar niet heel veel voor nodig.

Titel Boek:

Kappen nou!

Auteur:

Netty van Kaathoven

Uitgever:

Parelz

Kaft:
Tags : doodjeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapongeluk