close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Het beestje bij de naam noemen

Bette Westera Seks is niks geks Non-fictie
Samsara
Sylvia Weve
Waardering: 7.0

Piemel, piel, pik, lul en pielemuis zijn lidwoorden. Net als doos, poes, pruim, mossel en muis.  Bette Westera stelt aan het begin van Seks is niks geks voor om het beestje bij de naam te noemen. Keuze te over immers. Me dunkt, het aantal synoniemen lijkt oneindig en Westera geeft daar vaak schalks en dan weer serieus commentaar op. Waarom is er bijvoorbeeld zoveel wapengekletter rond de piemel: sabel, knuppel, knots, mitrailleur. Door die woorden kun je gaan denken dat je superstoer en misschien zelfs wel een beetje gewelddadig moet zijn om van je piemel te genieten.

Vagina’s en penissen is keurig maar wel een beetje saai. In Zweden heeft een jonge moeder het voor elkaar gekregen dat kinderen de penis ‘snopp’ en de vagina ‘snippa noemen. Westera doet ook een poging in het zeer geestige piemel en poenielied. ‘Ik heb wel honderd namen, ja dat weet ik, maar noem me liever piemel/poenie, want zo heet ik’.

Seks is niks geks had het grote nieuwe thematische verzenboek van het bekroonde topduo Westera en Weve kunnen zijn. Na de dood en echtscheiding is seks een prima onderwerp. Dat is het helaas niet. Seks is niks geks is op klein formaat uitgegeven bij uitgeverij Samsara en bevat naast de formidabele verzen ook flauwige mutiple-choice vragen (wat is een fallus, een eendenbek, peniskoker of lulletje rozenwater) en uitleggerige voorlichting. Over zweepstaarthagedissen die zichzelf kunnen bevruchten. Het wordt steeds pas echt als het op rijm gebeurt. Over de worm die moet kiezen voor het een of andere geslacht: je kunt nu eenmaal niet als beide worden grootgebracht.

‘Een van beiden was de norm, dit is té moeilijk dacht de worm’.

Of een gedicht dat begint met:

‘Doe mee aan de Miss Vagina Verkiezing, op zeventien december, in Cadzand. Om tien uur, op het naturistenstrand.’

of

‘Eén eitje zit geduldig in de buik van tante Trees, te wachten op de winnaar van de grote-zaadjes-race ‘

Dat is Bette Westera op haar best en die verzen verdienen meer dan dit wat onhandig opgemaakte boekje dat te klein is om alle getekende geslachtsdelen van Sylvia Weve tot hun recht te laten komen. Ze verdringen elkaar en verzuipen in de hoeveelheid. Homoseksualiteit komt er ook nog eens bekaaid vanaf en verkrachting wordt behandeld aan de hand van het voorbeeld dat een meisje tegen haar zin door een andere vrouw wordt gevingerd. Dat is niet heel handig, net als dat het slothoofdstuk over seks tegen je zin gaat. Het doet allemaal wat slordig en ondoordacht aan. Jammer, want ondanks dat seks in kinderboeken geen taboe is, is er zeker behoefte aan meer.

Misschien kan dat grote boek met seksverzen er nog eens komen. De aanzet is in ieder geval gegeven.

 

Tags : Echt gebeurdhumorKinderboekLiefde en vriendschapNon-fictieseksSport en lichaamWeten en leren