close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

SinterklaasLeest – tien cadeauboeken waar de Sint indruk mee maakt

Sint zocht in alle gaten en hoeken, maar kwam toch weer terecht bij de boeken.

Geen slechte hoor, wees niet bevreesd, hij grasduinde urenlang op de site van JaapLeest.

Hij schafte er veel aan, vooral boeken met cijfers hoger dan een acht, tot hij zich nog iets bedacht,

hij zei: Jaap, zijn er nog boeken voor het heerlijk avondje geschikt, voor iedere Sint die nog weeg en nog wikt?

Natuurlijk Sint, kraaide Jaap meteen blij, en zette nog wat boeken op een rij,

voor jong en oud en daar een beetje tussenin, tien cadeauboeken voor het hele gezin.

1.Duizend-en-een-nachten om voor te lezen

En toen, Sheherazade, en toen?

Imme Dros selecteerde en bewerkte een aantal verhalen uit de canon van Duizend-en-een-nacht. Ze haalt de overbodigheden eraf en maakt er toegankelijke voorleesverhalen van. In deze bundel zijn veel dierenverhalen en de vertelsels over Sinbad de Zeeman opgenomen. Alleen de prachtige illustraties van Annemarie van Haeringen maken het al de moeite waard.

En toen, Sheherazade, en toen? Uit de verhalen van Duizend-en-een-nacht van Imme Dros & Annemarie van Haeringen. Uitgeverij Leopold, € 25

***

2. Eén kleine cavia en heel veel trammelant

Olga da Polga

Michael Bond is de auteur van Beertje Paddington, dus als je daar niet van houdt: niet doen. Voor de liefhebbers van dierenverhalen is dit een lekker dik en mooi uitgegeven boek waarin een cavia het ene na het andere avontuur beleeft. Ze wint een prijs, maakt vrienden en krijgt onverwacht bezoek.

Olga da Polga van Michael Bond en Catherina Rayner, uitgeverij Christofoor, € 22,50

***

3. Deze las papa vroeger ook

Kleine Beer

Wat is er leuker dan boeken voorlezen die je vroeger zelf ook las? Vijf  boekjes over Kleine Beer zijn opnieuw uitgegeven: Kleine Beer, Kleine Beer gaat op bezoek, Een kusje voor Kleine Beer, Papa Beer komt thuis en Kleine Beer heeft een vriendje. Natuurlijk met de tekeningen van Maurice Sendak van de Maximonsters.

Kleine beer van Else Holmelund Minarik en Maurice Sendak, uitgeverij Lemniscaat, € 11,50

***

4. Sneeuwwitje, maar dan anders

Afbeeldingsresultaat voor de slaapster en de spintol

Een cadeau dat ook veel volwassenen zullen weten te waarderen want de fanschare van Neil Gaiman is breed en niet aan leeftijd gebonden. Een erg mooi en verzorgde uitgave met illustraties uit het fantasygenre. Het is een soort bewerking van Sneeuwwitje maar dan wel heel vrij geïnterpreteerd.

De slaapster en de spintol, Neil Gaiman, illustraties: Chris Riddel, uitgeverij Blossom Books, € 22.50

***

5. Ik heb een step, die step is blauw

Roltrap naar de maan

Hij kan wel honderd, hoe hard kan die van jou? En: hey kijk daar eens, daar loopt een dromedaris. Ik zing ze allemaal zo weer mee. De klassiekers van de kinder-cd van het Klein Orkest, met daarin natuurlijk  succesauteur Koos Meinderts. Ze zijn heel goed voor te lezen maar er zit ook een cd bij zodat je alles hardop mee kunt zingen.

Roltrap naar de maan van Klein Orkest. Harrie Jekkers en Koos Meinderts en illustraties van Annette Fienieg, uitgeverij Rubinstein, € 13

***

6. Kunst omdat het niet pers se hoeft

Het verhaal achter de beroemdste schilderijen van de wereld

Dit boek wat de titel belooft: het vertellen van verhalen over beroemde schilderijen. Van Renoir, Vermeer en Bruegel maar ook wat minder voor de hand liggende schilders. Kunsteducatie op een heel prettige manier, met weetjes en verwijzingen en mooi uitgelichte details.

Het verhaal achter de beroemdste schilderijen van de wereld van Charlie Ayres, uitgeverij Lemniscaat, € 20

***

7. Verhalen die een reis hebben afgelegd

Arabische sprookjes

Alleen al de moeite vanwege de prachtige uitgesneden cover. Het betere knip- en plakwerk dat ook binnenin terug komt.  Het eerste kinderboek van bestsellerauteur Al Galidi die op zoek is gegaan naar sprookjes uit zijn eigen kindertijd en uit de literatuurgeschiedenis. Verhalen die over de wereld zijn gereisd maar altid een Oosterse toets hebben. Heel bijzonder.

Arabische sprookjes, van Rodaan Al Galidi, uitgeverij Gottmer, € 20

***

8. Voor iedere dag van de week

Slaap lekker!

Voor iedere dag van de week een sprookje en dan weer opnieuw beginnen natuurlijk. Klaas Vaak neemt de kleuters bij de hand door verhalen te vertellen aan een jongetje dat Hjalmar heet. Met als extraatje een heuse toverlantaarn.

Slaap lekker! 7 sprookjes om bij weg te dromen. Illustraties Agnese Baruzzi. Uitgeverij Ploegsma, € 22,50

***

9. Sieb!

Werk

Zeg Sieb, en het hart van de kinderboekenliefhebber maakt een sprongetje. Van vreugde en verdriet. Werk is een overzicht van de illustraties van de helaas veel te vroeg overleden kunstenaar Sieb Posthuma. Dit uitgebreide overzicht van zijn illustraties laat zien hoe gevarieerd zijn oeuvre is. Met een ingetogen voorwoord van Jaap Robben. Het kan gecombineerd worden met een bezoekje aan de tentoonstelling in het Haarlemse Teylermuseum, waar de tentoonstelling is verlengd tot 11 februari 2018.

Werk van Sieb Posthuma, uitgeverij Querido, € 25 

***

10. Tonke over Tonke

Als de sterren zingen

 

En als klap op de vuurpijl misschien wel het ultieme Sinterklaascadeau: de nieuwe Tonke Dragt. Hij verschijnt pas op 13 december dus het moet in de vorm van een tegoedbon maar wie maalt daarom? Het is een soort magnum opus met collages, illustraties en schilderijen uit een periode van ruim zestig jaar. Tonke Dragt geeft bij de verhalen prijs hoe ze tot stand zijn gekomen. Een must-have.

Als de sterren zingen van Tonke Dragt, uitgeverij Leopold, € 30