close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Speltip 8: Wees niet overmoedig

‘Als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest’, is het motto in de nieuwe jeugdroman van Khalid Boudou. Alles of niets gaat over de zeventienjarige Melle die verslaafd is aan online pokeren en steeds meer moeite heeft om in de realiteit te blijven. Zijn ouders zien zijn verslaving met lede ogen aan. Als ze een tijdje naar Hongarije gaan om daar de mogelijkheid van een bed & breakfast te onderzoeken, zorgen ze ervoor dat de excentrieke Oom Walter op Melle komt passen. Een domme zet want via Oom Walter komt Melle in het illegale pokercircuit terecht inclusief alle dubieuze randzaken die daarbij horen. Al snel moeten de twee op de vlucht voor criminelen en is de puinhoop niet meer te overzien.

Khalid Boudou is een slimme schrijver die heel goed aanvoelt waar jongeren zich mee bezig houden. Jongeren willen momenteel graag boeken lezen waar zinnen in voorkomen als ‘ik raisede de inzet meteen naar duizend en werd gecalled op de flop’ en ‘ik gaf mijn poker bankroll een flinke zwiep’.

De boeken van Boudou lezen als filmscenario’s, het is niet toevallig dat zijn beide vorige romans, Het Schnitzelparadijs en Pizzamaffia, zijn verfilmd. Scherp gesneden karakters en veel straattaal en spreektaal, vaak op het randje maar net binnen de lijnen. Boudou zet hem weer in de vijfde versnelling en deinst niet terug voor overdrijving en effectbejag en uiteindelijk zet hij iedereen op het verkeerde been.

Het knappe is dat Melle ondanks alle wild-west taferelen overeind blijft, vooral door de geloofwaardig beschreven worsteling met zijn verslaving. De hardnekkigheid van zijn pokerzucht die hij omschrijft met ‘de vlooien in mijn kop zijn er weer’ en de momenten van zelfinzicht en goede voornemens. Melle ontmoet een oud-onderwijzer bij wie hij min of meer te biecht gaat. “Ik denk alleen maar aan gokken. De hele dag. Gokken, gokken….gokken. Ik voel me er zo verdomde kut..eh kansloos door.’ Hij zweer het online gokken af door de pokersites op zijn eigen computer te blokkeren en je wilt hem speltip zoveel toeschreeuwen als hij de laptop van zijn vader opstart: stop er mee Melle.

Titel Boek:

Alles of niets

Auteur:

Khalid Boudou

Kaft:
Tags : jeugdboekSpanning en avontuurverslaving