close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Sprookjes die zich afspelen in je eigen buurt

Nancy Wiltink en Anna van Praag - redactie Buiksloterbreekbekkikker en andere fantastische verhalen uit Amsterdam-Noord Kinderboek
Tuin aan zee
Diversen
Waardering: 8.5

Wat een vreugde als je een schoolgaand kind in Amsterdam Noord bent. Dan ben je nu waarschijnlijk in het gelukkige bezit van een prachtig dik boek dat De Buiksloterbreekbekkikker heet, vol met verhalen die zich afspelen in je eigen buurt.  Het boek is aan de kinderen van de lagere scholen van Amsterdam-Noord uitgedeeld. Een project dat grotendeels is gefinancierd door het Stadsdeel en een initiatief is van plannenmaker en verhalenverteller Nancy Wiltink en kinderboekenschrijver Anna van Praag. Nancy Wiltink vat het mooi samen op haar website Tuin aan Zee: op deze manier worden kinderen enthousiast gemaakt voor verhalen en wordt hun fantasie aangesproken. Een verhaal dat start met: ”Bij het lichtgroene huis aan de Buiksloterdijk….’ of refereert aan de pontjes over het IJ, komt direct dichterbij dan sprookjes die beginnen met ‘Er was eens’. Je kijkt toch anders naar een boom in je straat als je weet dat daarin ooit een geest heeft geleefd. Jammer dat achterop het boek dan wel staat: ‘Er was eens…’, als aanprjizing.

Een boek tjokvol met verhalen die zich allemaal in of rond Amsterdam-Noord afspelen en als andere verbindende factor de sfeer van sprookjes en magie hebben. Titels als ‘De heks van Buiksloot’, ‘De Zilverdraak in de IJtunnel’ en ‘Het oog van Noord’ spreken voor zich. Toch is het niet zo lokaal dat een buitenstaander zich buitengesloten voelt. Daar zijn de verhalen en de tekeningen te divers en aansprekend voor. Sterker nog: ik had de neiging om weer eens naar Amsterdam-Noord toe te gaan en de zilvervisjes en de kabouterkoning op te zoeken.

De auteurs en tekenaars hebben allemaal een link hebben met Amsterdam-Noord, ze zijn er geboren, wonen er of komen er vaak. Een aantal bekende namen zoals Fiona Rempt, Marion van de Coolwijk en Ingrid en Dieter Schubert maar  vooral nieuw talent, dat een kans krijgt zich te etaleren. Zeker voor een aantal jonge illustratoren pakt dat geweldig uit: de 17-jarige Isa van Lier maakt mooie, wel wat conventionele prenten en de 18-jarige Tharim Cornelisse is een wel heel eigenzinnig talent. Natuurlijk verschillen de verhalen in kwaliteit en had de eindredactie hier en daar wat strenger gekund. Net als dat jammer is dat de namen van de makers  niet bij de verhalen en prenten staan vermeld. Maar dat is gemiesemuis in de marge want zegt het voort: wat een schitterend en feestelijk boek, de liefde en bevlogenheid spat van de pagina’s af.

De Buiksloterbreekbekkikker is een een heerlijke uitgave, een stijlvol en luxe boek met rode band en leeslint en de verhalenkaart achterin maakt het helemaal af. Volgens Anna van Praag is dit voor sommige kinderen het eerste en/of enige boek dat ze in huis hebben. Een betere kennismaking met een boek is nauwelijks te bedenken. Het project wordt wellicht uitgerold naar andere steden. Ik ben voor, dat mag duidelijk zijn!

De auteurs: Anna van Praag, Esther Nica Sassen, Fiona Rempt, Floor Buschenhenke, Halil Gur, Jeroen Kleijne, Marion van de Coolwijk, Nancy Wiltink, Nanda Roep, Rashid Novaire, Thomas Mohlmann.

De illustratoren: Dieter Schubert, Dieuwertje van de Moosdijk, Gijs Kast, Ingrid Schubert, Isha van Lier, Miriam Bouwens en Tharim Cornelisse.

Titel Boek:

De Buiksloterbreekbekkikker en andere fantastische verhalen uit Amsterdam-Noord

Auteur:

Nancy Wiltink en Anna van Praag – redactie

Illustrator:

Diversen

Uitgever:

Tuin aan Zee

Kaft:
Tags : FantasienederlandSprookjesVoorleesboek