close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Gerda Dendooven verrassende winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2017

De Vlaamse schrijfster en illustratrice Gerda Dendooven wint de dertigste Woutertje Pieterse Prijs voor haar boek Stella – ster van de zee. Van de zes genomineerden (o.a. Benny Lindelauf en Toon Tellegen) was ze een outsider. Dendooven won nooit eerder een grote Nederlandse prijs, wel een zilveren griffel (Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam) en  twee zilveren penselen (voor Takkenkind en De verliefde prins). In eigen land werd ze maar liefst vier maal bekroond met de Boekenpauw, zeg maar het Gouden Penseel van België.  Kristien Dieltiens was in 2013 de vorige Vlaamse winnaar van de prijs voor haar jeugdroman Kelderkind. Dit jaar bestond de jury naast Noraly Beyer uit Anne-Gine Goemans, Jen de Groeve, Mirjam Noorduijn en Peter de Kan.

Er was ook minder goed nieuws bij de dertigste uitreiking: sponsor Bruna stopt er na drie jaar al weer mee en dus moet de organisatie op zoek naar een nieuwe geldschieter. In 2015 was winkelketen Bruna de redder in nood op het moment dat de prijs ernstig in het voorbestaan werd bedreigd. 

Gerda Dendooven (54) mocht vanmiddag in het Vlaams Cultureel Centrum (hoe toepasselijk) De Brakke Grond de cheque van 15.000 euro voor het winnende boek in ontvangst nemen. De jury noemt Stella een boek dat qua uiterlijk net zo afwijkend is als zijn hoofdpersoon. ‘Een boek dat in dansende taal en robuuste beelden een verontrustend verhaal vertelt, dat schuurt maar licht van toon is. Dat tussen de regels meer vragen oproept dan dat het antwoorden geeft, dat zich steeds opnieuw laat vertellen en in zijn gelaagdheid voor kinderen en volwassenen is.’

De gedoodverfde favoriet leek dit jaar Siens Hemel van Bibi Dumon Tak Annemarie van Haeringen, een schitterend kleinood over het verlies van een huisdier waarin tekst en beeld op een zeldzame manier samenkomen. Het boek werd niet genomineerd en ook de proza-kanshebbers (o.a. Koos Meinderts, Gideon Samson en Anna Woltz) werden door de jury genegeerd. ‘Alleen een goed verhaal is niet meer genoeg’, schreef het NRC gisteren.

Bij de genomineerden zat geen uitgesproken favoriet al was de algemene verwachting dat Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda de meeste kans maakten voor Hoe Tortot zijn vissenhart verloor. Of anders misschien Toon Tellegen en Sylvia Weve (Op een ochtend vroeg in de zomer) of  Lida Dijkstra en Martijn van der Linden (De ring van Koning Salomo).   Ook Bette Westera en Henriëtte Boerendans (Aap, Beer, Zebra) en Tom Schamp (Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld) waren genomineerd. Wat mij betreft had de nog niet eerder bekroonde Lida Dijkstra de prijs verdiend, omdat haar hervertellingen iets wezenlijks toevoegen aan de Nederlandse jeugdliteratuur.

Maar het werd dus Gerda Dendooven met een boek dat volgens de jury dicht op de huid van de actualiteit is geschreven: ‘Dat onnadrukkelijk nadrukkelijk laat zien hoe klein wij denken als de grote buitenwereld aanklopt. En een pleidooi is voor grenzeloos lezen en grenzeloos denken.’ Stella -ster van de zee is een fabel  over een vissersechtpaar dat een meisje in hun netten vindt. Ze ontfermen zich liefdevol over het kind maar Stella  groeit zo hard dat ze niet te handhaven is op school en weer moet vertrekken. De ouders geven hun nieuwe dochter niet zomaar op. Het boek valt nauwelijks los te zien van de vluchtelingencrisis maar er wordt nergens nadrukkelijk aan gerefereerd en is op die manier een tijdloos sprookje. Uit de recensie op JaapLeest: “Dendooven heeft dit keer mensen met veel zeggingskracht getekend van wie je gaat houden. Stella, Ster van de zeeis een innemende fabel, uitstekend voor te lezen, in een combinatie van tragiek en optimisme.”