close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Sterven op de berg

Dan Gemeinhart Naar de top Jeugdboek
Lemniscaat
Tjalling Bos
Waardering: 6.5

‘De berg riep me. Ik moest weglopen. Het moest. En er hoefde niemand mee te gaan’. De eerste regels van Naar de top van de Amerikaanse debutant Dan Gemeinhart waarin een jongen samen met zijn hond een soort ultieme wens in vervulling laat gaan. Mark heeft gehoord dat de kanker terug is en heeft besloten dat het genoeg is geweest. Hij heeft de liefde voor de bergen van zijn opa geërfd en wil gaan sterven op de Mount Rainier. Zijn verdwijning blijft natuurlijk niet onopgemerkt, wordt zelfs landelijk nieuws, en zijn ouders zijn in volstrekte paniek. Het verhaal beschrijft de tocht van Mark naar de berg, waarbij het de vraag is of hij het gaat redden voordat hij wordt opgespoord.

Het gegeven is aangrijpend, het verhaal een stuk minder. Stilistisch is Gemeinhart nogal beperkt en grijpt hij naar literaire foefjes. De afwisseling met het perspectief van de beste vriendin van Mark, die als enige weet wat hij van plan is en vanuit wie het verhaal over het thuisfront wordt verteld, is moeizaam. Het gekoketteer met het aantal nog te overbruggen kilometers en de haiku’s voegen weinig toe. De roadtrip is onderhoudend, een tocht naar de berg vol obstakels en de kans op ontdekking. Hij wordt in elkaar geslagen, gooit zijn medicatie weg en ontmoet bijzondere mensen. Gemeinhart beschrijft de fysieke uitputtingsslag tot in detail, met alle ellende die bij de ziekte hoort. Maar het haalt het niet bij bijvoorbeeld Het Kankerkampioenschap voor Junioren waarin het ziekteproces van binnenuit wordt verteld.

Het is allemaal niet erg realistisch, en dat is op zich geen probleem, maar als idee wordt het niet consequent genoeg uitgewerkt. De motivatie van Mark is onvoldoende invoelbaar en het verloop en de uitkomst van zijn avontuur zitten te vol met clichés. En dat is bij zo’n delicaat onderwerp eigenlijk best pijnlijk.

 

 

Titel Boek:

Naar de top

Auteur:

Dan Gemeinhart

Vertaler:

Tjalling Bos

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : doodjeugdboekziekte