close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Superheld tegen wil en dank

Immo weet niet wat zijn bijzondere superkracht is. Jazeker, hij kan vliegen, is oersterk en kan zichzelf zo plat maken dat hij onder een deur doorkan. Maar zijn specialiteit moet Immo nog ontdekken, dan pas kan hij een echte superheld zijn. Het ergert zijn ouders bovenmatig, vooral zijn moeder, dat hun zoon achterblijft bij de kinderen van andere superhelden.

Vrijwel iedere avond vliegen de ouders van Immo, beter bekend als Magneetman en Vriesvrouw, erop uit om ergens een ramp te voorkomen of hulp te bieden. Immo mag dan uit een geslacht van superhelden komen, hij is in het dagelijks leven een schlemiel. Zijn bijzondere eigenschappen en talenten zitten hem eerder dwars dan dat hij er profijt van heeft.  Het is hem ten strengste verboden er met gewone mensen over te spreken. Immo praat zijn mond voorbij tegen Tink, een nieuwe klasgenote, die een beroemd journaliste wil worden en altijd op onderzoek uit is.

Samen ontdekken ze de reden van al die gevaarlijke situaties die ontstaan, als er een nieuwe juf op school komt. Tink stimuleert Immo die steeds meer durft, al blijft het tegen wil en dank. Zijn ouders zetten hem steeds meer onder druk, opvallend genoeg is het vooral zijn moeder die het meest baalt van haar sukkelige zoon. Hij is eerder een superhelp dan een superheld. Natuurlijk ontpopt Immo zich tot de held van dit verhaal en redt hij zijn eigen ouders.

Lindelauf speelt vrolijk met het thema helden. Hij overdrijft, schmiert hier en daar en steekt speels de draak met alle supermannen. Wie de held is en de anti-held, en of het leuk is om een held te zijn; de lezer moet het uiteindelijk maar bepalen. Lindelauf levert de ingredienten aan, en bewijst naast literaire jeugdboeken ook gewoon een spannend en onderhoudend verhaal te kunnen schrijven, gelukkig met behoud van zijn trefzekere stijl.

In het bombardement van boeken over helden, dat ons momenteel treft, is Superhelp! een van de aanraders. Een lekker ongecompliceerd en geestig verhaal dat leest als een trein. Een tikje anti-autoritair, behoorlijk spannend en met een happy end. Eigenlijk alles wat een goed leesboek nodig heeft dus.

Titel Boek:

Superhelp!

Auteur:

Benny Lindelauf

Illustrator:

Wouter Tulp

Kaft:
Tags : FamiliehumorLiefde en vriendschapouderssuperheld