close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Teambuilding voor kinderen

‘Zou je het erg vinden als ik op school iets meer afstand van je neem’, vraag Jaimy (een jongen) aan zijn beste vriendin Jules, op de eerste bladzijde van Breek je nek voorzichtig! Jaimy wordt gepest omdat hij goed bevriend is met een meisje en dat pikt Lucas met zijn clubje niet. Het is niet zo dat Jaimy perse bij de ‘populairen’ wil horen maar hij wil vooral geen last van ze hebben. Jules laat het zich geen twee keer zeggen en negeert Jaimy volkomen. Die heeft al snel door dat dit niet de manier is en samen met Jules haalt hij een paar grappen met de klas uit waardoor de vaste patronen worden verstoord.

Sassen stelt het groepsgedrag in klassen aan de orde. De klas gaat op teambuildingsreis wat ontaardt in een flauw avontuur in een survival-pretpark waarna iedereen natuurlijk anders tegen elkaar aankijkt. De ouders spelen de rol van aangevers, zij maken duidelijk dat je gewoon je zelf moet zijn en je niet hoeft te schamen voor wie je bent.

Sassen schrijft vlotte leesboeken voor jongere kinderen die vrolijk en speels zijn en ergens over gaan. In Breek je nek voorzichtig! is de thematiek overduidelijk en de moraal zit ook niet diep verstopt maar door de pretentieloze vrolijkheid, is het redelijk goed te verdragen. Maar nu we met haar adolescentenroman Dit is geen dagboek hebben mogen proeven aan het echte schrijftalent van Erna Sassen, doet een boek als dit wat mager aan.

Titel Boek:

Breek je nek voorzichtig!

Auteur:

Erna Sassen

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapSchool